Артисти и модели

Преговори власти и опозиције

Пристајући да им странци „кроје преговарачко одело“, и власт и опозиција показују непомирљиве крајности које штете и политичкој атмосфери и националним интересима Србије

Дијалог је у Србији, изгледа, мислена именица, бар када је политика у питању. Скоро да је немогуће да две супротстављене стране саме седну за сто и разговарају о ономе о чему се никако не слажу, а да ту не буде укључен неки медијатор или посредник. Иако се посредници, као трећа страна, најчешће појављују у међународним преговорима, у Србији се, нажалост, то чини и на унутрашњем плану – у преговорима власти и опозиције.

Прво је велики успех био што је до разговора две непомирљиве стране на тему изборних услова уопште дошло, мада не треба искључити утицај Запада и његову жељу да се дијалог реализује. Треба се само присетити својевремене посете Србији Метјуа Палмера, званичника Стејт департмента, и његовог „широког спектра саговорника“ од Александра Вучића до представника Савеза за Србију које је предводио Драган Ђилас.

Све ове спекулације су, у ствари, везане за косовски чвор и његово „хитно расплитање“ како се он не би нашао у рукама Русије, чије се балканско ангажовање на Западу доживљава као „малигни утицај“ који треба отклонити по сваку цену. Отуд и потреба да стварна опозиција, а не глумљена, седи у парламенту када се буде гласало о споразуму за Косово, с тим да није битно како гласају, већ само да гласају како би се створио легитимитет. На том трагу су и тврдње да одржани затворени састанак иде у прилог и СНС-у, који се суочава с вишемесечним протестима и најавом бојкота избора Савеза за Србију (СзС), који пак изборе не жели због драматично лошег изборног рејтинга.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању      

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *