Стари планови за нове геополитичке мисије

Шта може да се очекује од новог састава Европске комисије на чијем ће челу бити Немица Урсула фон дер Лајен

Нова Европска комисија (ЕК), за разлику од претходних, први пут у историји организације испољава геополитичке амбиције како би одбранила – „европски начин живота“. Проблем је што би за такав подухват Урсула фон дер Лајен, нова председница ЕК, прво морала да се отараси својих застарелих евроатлантских схватања. Она је за многе на европском политичком паркету још увек енигма, с обзиром на то да је у њој Европска унија добила готово потпуно ново лице на челу једног од својих најважнијих органа. Све то прате, као и увек, дуготрајна натезања и тражења компромиса између различитих политичких група, од којих многе нису задовоље ни избором саме Фон дер Лајенове. А имајући у виду да је немачку војску током њеног мандата на месту министарке одбране потресло неколико афера, те је Бундесвер за вакта Фон дер Лајенове уместо процвата доживео гадан суноврат, није тајна да су немачки генерали пресрећни што су је се ратосиљали. То је детаљ због којег бројни аналитичари изражавају сумње у способности Урсуле фон дер Лајен да се боље искаже на новом положају – положају шефице ЕК, неформалне председнице ЕУ коју је на то место катапултирала закулисна бриселска политичка комбинаторика, а не поверење бирача на изборима.

ЕВРОПСКИ НАЧИН ЖИВОТА Фон дер Лајенова, међутим, већ кроз предлог својих комесара обећава промене и много новости. Као прво, нова Европска комисија добија посебног комесара задуженог за одбрану „европског начина живота“. За тај ресор ће бринути демохришћанин, Грк Маргаритис Скинас, досадашњи портпарол ЕК. Многи коментатори су у овом потезу нове председнице ЕК препознали приклањање национализму и популистичким покретима који су пожњели добар резултат на последњим изборима за Европски парламент. Такво комесарско задужење, упозоравају критичари, могло би да доведе до непријатељског става институција ЕУ према другим културама и религијама, а нарочито према муслимана и свему што неко може сматрати да одудара од „европског начина живота“. Опасност се крије пре свега у схватању нове Европске комисије да блискоисточни и афрички мигранти представљају прави извор „угрожавања тог начина живота“.
Такво схватање је изнела и Фон дер Лајенова, истакавши да је „европски начин живота изграђен око солидарности, мира и безбедности“, стога „морамо да се бавимо легитимним страховима и бригама због утицаја незаконитих миграција на нашу економију и друштво“. Новинар Данијел Трилинг оцењује да то значи да ће ЕУ наставити да „учвршћује ’тврђаву Европа’ и сваљује контролу над миграцијама ван својих граница – владама у Азији и Африци, а уз то ће одбацивати хуманитарно спасавање људи у Средоземном мору и одржавати очајно стање у камповима за избеглице у југоисточној Европи и на другим местима“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *