Пулс метрополе

Мостови пријатељства

Над таблом Улице Мигела Астуријаса

Ивица Дачић: Гватемала је наш пријатељ јер је у најважнијем питању, очувању нашег територијалног интегритета и суверенитета, иако далеко од нас, принципијелно и одлучно бранила интересе Србије гласајући против пријема Косова у Унеско и Интерпол

Плочу са именом Улице Мигела Анхела Астуријаса у Вишњичкој бањи открио је протекле недеље градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, заједно са министарком спољних послова Републике Гватемале Сандром Ховел Поланко и првим потпредседником Владе РС и министром спољних послова Републике Србије Ивицом Дачићем.
„Радујем се што именујемо улицу названу по писцу и нобеловцу Мигелу Анхелу Астуријасу, човеку који је промовисао културу и народ Гватемале у свету. Ово је сјајан начин да приближимо наше културе, а о пријатељству између наше две земље довољно говори и чињеница да је у главном граду Гватемале једна улица названа по нашем нобеловцу Иви Андрићу. Оно што Андрић значи нама, то и Астуријас значи за народ Гватемале, и верујем да ће контакти између наша два народа бити све бољи, а пријатељство све јаче и дуговечно“, казао је овом приликом градоначелник.
Радојичић је истакао и да Србија цени став Гватемале поводом очувања територијалног интегритета наше земље који је исказала непризнавањем Косова.
„Пријатељство између народа развија се и на локалном нивоу, блискошћу и повезаношћу градова кроз спорт, културу и образовање. Ми ћемо потенцирати да се настави пријатељство између Београда и Гватемала Ситија и дубоко верујем да ће оно бити све јаче“, истакао је градоначелник Радојичић.

Први потпредседник Владе РС и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић рекао је да чин откривања имена Улице Мигела Анхела Астуријаса представља израз захвалности за веома добар пријем наше делегације у марту ове године.
„Тада смо у главном граду Гватемале свечано отворили улицу названу по нашем добитнику Нобелове награде – Иви Андрићу. Поред чињенице да су наша два нобеловца на маестралан начин осликавала сопствене земље, регионе и епохе, истичући универзалне вредности, оно што их спаја је чињеница да су били врсни дипломатски делатници. Сасвим је јасно да овим чином правимо важан корак у приближавању наша два народа, јер ће читаоци оба писца имати прилике да упознају наше културе. Гватемала је наш истински пријатељ јер је у најважнијем питању, очувању нашег територијалног интегритета и суверенитета, иако далеко од нас, принципијелно и одлучно бранила интересе Србије гласајући против пријема Косова у Унеско и Интерпол. Ми дубоко ценимо такав став и уверавамо вас да и Гватемала може да рачуна на нашу подршку и пријатељство“, казао је Ивица Дачић.
Министарка спољних послова Републике Гватемале Сандра Ховел Поланко рекла је да овим чином откривамо ново поглавље историјског пријатељства Србије и Гватемале.
„Пре неколико месеци Гватемала је имала ту част да прими потпредседника ваше владе и министра спољних послова Ивицу Дачића, који је том приликом отворио улицу и споменик вашем великом нобеловцу Иви Андрићу. Овај догађај значајан је како за наш главни град, тако и за Београд, јер су ова два писца добила највише награде за свој рад у књижевности и овај чин умногоме доприноси јачању наших билатералних односа. Влада Републике Гватемала захвална је држави Србији и њеном народу што је у реципрочном односу отворена улица са именом Мигела Анхела Астуријаса у Београду и то је догађај који ће нас, упркос великој удаљеност, приближити у солидарности и пријатељству“, изјавила је амбасадорка Сандра Ховел Поланко.
Мигел Анхел Астуријас је био писац, новинар и дипломата, који је веома допринео развоју латионоамеричке књижевности.

ЗАХВАЛНИЦА ЗА ХУМАНИТАРНИ РАД

Племените српске куме и њихови кумићи

Београд угостио монахиње из грчког манастира Света Лидија Филипљанка које су 1995. године, током акције „Олуја“, примиле више од 1.000 избегле српске деце

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић поздравио је протекле седмице у Старом двору четрдесет мoнaхињa и четири jeрoмoнaхa из мaнaстирa Свeте Лидиjе Филипљанке, из грчкoг града Aспрoвaлтa.
Радојичић је захвалио на овој посети и нагласио да Србија никад неће заборавити несебичну љубав према српском народу када су монахиње примиле више од 1.000 избегле српске деце 1995. године током акције „Олуја“ и направиле српску школу, крштавале их и одгајале.
„Био сам упознат са вашим делима и због тога ми је још драже што се данас сусрећемо. То што сте урадили за наш народ у најтежим тренуцима, никада се не заборавља. Речи нису довољне да опишу нашу захвалност за ваша племенита дела и милосрђе које сте показали према нама“, рекао је градоначелник и додао да му је драго што има прилику да јача српско-грчко пријатељство.
Радојичић је поручио да су Београд и Србија њихов други дом, где су увек добродошли.
Архимандрит Никанор је рекао да им је велика част што су лепо прихваћени у Србији, где су посетили Владу Републике Србије, српског патријарха и Патријаршију, српске манастире и цркве.
„Прихватање и одгајање српске деце започео је покојни архимандрит Теофил, а ми смо његово дело наставили. Учио нас је да не треба да говоримо само о људима, народима и братству него да то покажемо на делу и у пракси. Отац Теофил је одмах по страдању српског народа осмислио програм како би српска деца долазила и била под патронатом сестара манастира Свете Лидије Филипљанке“, рекао је архимандрит Никанор и додао да су они ту да помогну кад год је потребно православним народима.
Градоначелник је дарован иконом Свете Лидије из овог манастира и једним делом из њихове штампарије, као и поклоном манастира Свете Тројице испод Олимпа. Град Београд је братству и сестринству манастира поклонио графику Београда, коју је насликао наш велики уметник Момо Капор, а затим су монахиње отпевале једну српску народну песму.
Сестринство манастира је познато по свом хуманитарном раду, а у оквиру манастира смештена је једна од највећих хуманитарних организација у Грчкој.
За време трајања акције „Oлуjа“ сестринство је примило 1.500 људи и дeцe у мaнaстир и тaмo крстилe више од хиљаду српских учeникa, тако да оне понаособ данас имају у просеку око 30 српских кумића које су крстиле. Отвoрилe су прву српску шкoлу у кojу су прe пoднe ишлa грчкa дeцa, a пo пoднe српскa.

Mосковски театар у нашој престоници

Ермитаж игра у Дадову

Чувени московски театар „Ермитаж“ гост је Омладинског позоришта „Дадов“ од 11. до 14. септембра. Тридесет глумаца одиграће пред београдском публиком у „Дадову“ представу „Ван закона“.
Посета се остварује на основу уговора о сарадњи из области културе између Омладинског позоришта „Дадов“ и Државне буџетске установе културе града Москве театра „Ермитаж“.  
„Дадов“ је већ имао успешну посету Москви, где је одиграо представу „Ромео и Јулија“, а „Ермитаж“ сада узвраћа посету. 
Комад „Ван закона“ Лава Лунца представиће млада генерација савремених глумаца и редитеља, дипломаца и ученика радионице народног уметника Русије Михаила Левитана.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *