Корак до осмеха

Волонтерске акције компаније НИС шире радост

Проверите да ли сте заиста добри. Помозите ономе који вам не може узвратити“, рекао је чувени Душко Радовић и указао на суштину давања: љубави, пажње, лепе речи, искреног осмеха и материјалног онда када је то могуће. Управо тада нам се све враћа вишеструко и постајемо богатији за један нови осмех, за један улепшан дан, за нечију срећу, за поглед захвалности и искрену радост због ситница.

УЛЕПШАЈ! ПОДУЧИ! ОБРАДУЈ! Како би помогли другима, људи се удружују на различите начине и на различитим местима. Постоје и компаније чији запослени, вођени њеном друштвеном одговорношћу, предузимају кораке у циљу бриге о суграђанима и заједници.
Прошле године у оквиру компаније НИС основан је Клуб волонтера. У фокусу корпоративног волонтеризма НИС-а су помоћ социјално угроженим категоријама, деци и омладини, као и заштита животне средине. На недавном компанијском конкурсу, под називом „Улепшај! Подучи! Обрадуј!“, изабрано је пет пројеката НИС-овог Клуба волонтера. Пројекте су осмислили запослени НИС-а, који ће, окупљени у тимове, уложити своје време, знање и труд у њихову реализацију. Члановима тимова обезбеђена је и едукативна радионица о практичним знањима за организацију волонтерских акција.
Захваљујући ангажовању волонтера компаније НИС, малишани из Предшколске установе „Бамби“ у Сефкерину недавно су добили на поклон уређен и светао простор. У питању је први реализован пројекат од наведених пет. „Нафташи“ су „засукали рукаве“ и окречили зидове забавишта, а уз помоћ донације запослених и компаније, овај простор ће у наставку акције бити оплемењен и новим дидактичким материјалима, завесама, теписима и фото-тапетама, како би деца из овог питомог војвођанског места у сваком тренутку уживала у пријатнијем окружењу.

ЗАЈЕДНО ДО ЛЕПШЕ ОКОЛИНЕ Други реализован пројекат под називом „Улепшајмо заједно околину“ пружио је могућност волонтерима компаније НИС да уреде простор Удружења родитеља и хранитеља деце и одраслих особа са инвалидитетом „Алтруист“ у Жабљу. Санирање оштећеног малтера на фасади и огради, фарбање металне ограде и капије, као и бојење фасаде допринело је да се деца и млади осећају лепше у простору у коме бораве. Додатне активности волонтера, које су подразумевале сређивање травнатих површина и чишћење и обележавање паркинга испред просторија, целокупном простору дало је још веселију ноту.
Анђелко Томић, председник Удружења „Алтруист“, захвалио је волонтерима НИС-а који су улепшали простор у коме бораве корисници удружења.
„У дневном боравку окупљамо скоро тридесеторо деце и младих са инвалидитетом и битно нам је како изгледа простор у коме проводе време. Веома сам задовољан акцијом и трудом волонтера НИС-а који су допринели да место на коме се окупљамо добије лепши и пријатни изглед. Најважније је што су наши корисници провели дан у дружењу са људима који су им измамили осмех на лице“, истакао је Томић.
Поред акције у Жабљу и Сефкерину, волонтери компаније НИС уредили су руски Некропољ у Београду и осликали хол Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић“. Акције су обухватиле и уређења Фрушке горе, кеја на Тамишу, чишћење Петроварадинске тврђаве, као и уручење новогодишњих поклона деци у Општој болници „Студеница“ у Краљеву, деци у Клиничком центру у Нишу, СОС дечјем селу у Краљеву и Дому за децу у Сремчици. Волонтере НИС-а у наредном периоду очекује реализација преосталих конкурсних пројеката, као и нове акције, нови осмеси и радост која нема цену.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *