Капитализација моћи

Случај „Дајрект медија“ и РТС

Тешко је избећи утисак да ће се покретање поступка за корупцију на релацији некадашње Ђиласове фирме и РТС-а окончати и неком судском пресудом. Евентуално, све ће се сломити на „ситној боранији“, а не на леђима тајкуна који се, користећи привилегије власти, енормно обогатио

Није тајна да је политика уносан бизнис, јер се преко ње долази до уносних послова, до новца, до финансијске и сваке моћи. Најчешће је то резултат криминала и корупције. Зато је борба против ове пошасти један од приоритета свих власти и њу обележавају многобројне кривичне пријаве, али знатно мањи број оптужница и још мање осуђујућих пресуда. Тако се борба против корупције у пракси, углавном, своди на медијске најаве, понеко хапшење пред камерама а кола се најчешће сломе на трећеразредним актерима и „ситној“ корупцији.
У протеклим данима једна од главних тема у јавности је случај „Дајрект медија“ и хапшење директора једне од највећих медијских агенција у овом делу Европе Јована Стојановића. Поред њега, полиција је привела и двоје запослених Радио-телевизије Србије (РТС). Одмах је одјекнула и вест да је расписана потерница за бившом директорком „Дајректа“ Јадранком Дринић, коју је пре неколико година лист „Блиц“ прогласио за „једну од најмоћнијих жена у медијима“.
Како је новинарима рекао министар полиције Небојша Стефановић, сумња се да су деценијски послови „Дајректа“ и РТС-а оштетили буџет јавног сервиса за нешто мање од шест милиона евра, тачније 688 милиона динара.
Био би то још један у низу рутински откривених случајева корупције да га није пратио податак да је „Дајрект медија“ до 2013. године била у власништву Драгана Ђиласа, некадашњег градоначелника Београда и бившег председника Демократске странке, једног од оснивача и лидера опозиционог покрета Савез за Србију и председника опозиционе Странке слободе и правде (ССП).

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *