Излог књиге

Милован Ђилас
ЦРНА ГОРА
Српска књижевна задруга, Београд

На робији, у Сремској Митровици, 1958. године, у паузи писања књиге о Његошу, револуционар и писац, политичар и дисидент Милован Ђилас пише роман под насловом Црна Гора. Одиста, била би то изванредна етнографско-историјска монографија да књижевни уметник – писац и моралист није „проучио“ Црну Гору и њену судбину из своје перспективе: на крају 19. века и на крају црногорске херојске епохе… Роман има три дела-огледа о Црној Гори: Битка – ратничко-историјски, Вјешала – моралистички, Крај – друштвено-политички. Снажним психолошким нијансирањем ликова на размеђима историје и цивилизације, Ђилас сложено и свестрано осветљава судбину митске и његошевске земље у новим околностима (из предговора Бранка Поповића).

Хуан Пабло Ескобар
МОЈ ОТАЦ ПАБЛО ЕСКОБАР
„Лагуна“, Београд

Да ли су највећег светског криминалца у новијој историји убили припадници колумбијске полиције или америчке тајне службе, ривали из непријатељског кокаинског клана или је ипак постојала још једна могућност? Ова и остале тајне које су сачуване и након бројних играних, документарних филмова и серија инспирисаних кокаинским мега-босом, расветљене су тек кад је аутор ове књиге Хуан Пабло Ескобар одлучио да до краја проговори о свом оцу. Обелодањује се права истина о учешћу неких чланова најближе родбине у смрти неумољивог гангстера и поуздано говори о томе какав је он био приватно, а какав као политичар. Ова биографија која чињенице црпи са самог изворишта открива чиме је Ескобар утицао на многе мафијаше из других земаља, па и са Балкана, и како је створен култ његове личности код доброг дела Колумбијаца који и дан-данас масовно посећују његов гроб. Контроверзни живот Пабла Ескобара и тешко наслеђе, које аутор Хуан Пабло још увек носи, скројили су веома узбудљиво штиво које је за врло кратко време постало латиноамерички и планетарни бестселер.

Исак Башевис Сингер
ЦРВЕНА КЕЈЛА
„Дерета“, Београд

Свет који нам нобеловац Сингер дочарава у делу Црвена Кејла потпуно је другачији од романа који су га прославили – радња је смештена у предратну Варшаву, а живописни ликови потичу из јеврејског подземља којим владају криминалци свих врста: подводачи, убице, трговци белим робљем, уцењивачи. Црвена Кејла је проститутка, њен муж Јарми је лопов, а Макс је осуђивани фалсификатор и преварант. Ова необична тројка смишља план како да се домогне великог богатства, у чему ће важну улогу играти Јармијев и Максов таленат за махинације, али и Кејлина професионална вештина.
Због богатог еротског садржаја ово контроверзно дело изазвало је бурне реакције и протесте широм света, те је дуго и остало „заточено“ у јидишком рукопису, а тек су недавно почели да га преводе и објављују. Црвена Кејла показује поразне последице које криминални миље има по оне који желе да из њега искораче и још једном открива сву раскош Сингеровог приповедачког дара.

Франц Кафка
МОЈА ТВРЂАВА
„Службени гласник“, Београд

„Мислим да би Тамница могла бити књига која би задовољила рупу која ме, гутајући себе, изнутра једе“, пише Кафка. Да ли то значи да је Кафка намеравао да сачини књигу, или чак роман о Тамници? Може бити. Уосталом, тамнице и затвореници су присутни и у Кафкиним најпознатијим саставима: ова збирка, међутим, доноси непознато градиво, а које је већ по себи огромно сазвежђе. Из пишчеве рукописне оставштине, са усредсређивањем на мање знане ствари, овде су сакупљени нацрти, фрагменти, записи, који се посредно или непосредно могу односити на још један од Кафкиних неостварених подухвата. Сад имамо трагове на основу којих можемо барем да жалимо за ненаписаним, али и да нас они испуњавају и подстичу у замишљању куда воде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *