Инвестиције ЕПС-а за очување и повећање производње

Обележено 29 година ХЕ „Пирот“

Сваки киловат-сат електричне енергије произведен из домаћих ресурса је златан и зато је ХЕ „Пирот“ са више од три милијарде кWх произведених током 29 година важна за „Електропривреду Србије“ – рекао је у Пироту Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.
На обележавању 29 година од прве синхронизације ХЕ „Пирот“ на мрежу Грчић је рекао да је ЕПС у ту хидроелектрану од 2013. године до сада уложио око 250 милиона динара, док су за ову годину планирана улагања од готово милион евра
„Не само ову хидроелектрану већ обнављамо сваку хидроелектрану широм Србије. Успели смо да покренемо пројекте који су били закочени и тако ћемо на крају 2020. године моћи да кажемо да је ХЕ ’Ђердап’ као нов. Поред тога захваљујући разумевању председника Србије Александра Вучића потписали смо споразум са Русима и одмах 2021. године крећемо у реконструкцију ’Ђердапа 2’“, истакао је Грчић.
Такође, ЕПС брине о сваком кориснику, без обзира да ли се ради о домаћинству или привреднику.
„У пиротском крају уложили смо нешто мање од три милиона евра у дистрибутивну мрежу. С обзиром на то да се пиротски крај развија и да постоји озбиљно интересовање инвеститора ЕПС ће обезбедити инфраструктуру и стабилно снабдевање електричном енергијом. И ово што радимо у пиротском крају радимо у буквално сваком делу Србије. Сваки и најудаљенији крај имаће реконструисану мрежу“, рекао је Грчић.
Поред тога што ЕПС има обавезу да сачува и обнови производне капацитете које су градиле претходне генерације, ради се и на проширењу производње.
„Због тога градимо трећи блок у ’Костолцу Б’ и тај посао је увелико одмакао. Очекујем да ће релативно брзо почети и изградња новог блока ’Колубара Б’ у Каленићу. Потпуно смо свесни да ће неким малим термо блоковима за неколико година проћи век трајања, због тога ћемо имати нове блокове већег капацитета. На прагу смо и почетка градње ветропарка у Костолцу. Енергија јесте оно што је неопходно за будућност, ми смо ту да урадимо све што можемо“, закључио је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.
ХЕ „Пирот“ је вршна хидроелектрана са два агрегата снаге по 40 МW и веома важна тачка у уделу од око 30 процената електричне енергије коју ЕПС производи из обновљивих извора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *