Довољно је да су Срби

Зашто Запад игнорише усташизацију Хрватске?

Да је усташизација Хрватске у току сада је свима јасно и више нико нема дилеме, уосталом, то је приметио чак и Стипе Месић иако је својевремено и сам иступао са проусташких позиција. Иза маске демократског друштва јасно се види злочиначки усташки режим. На мети острашћених „домољуба“ били су, и остали, Срби као дежурни кривци за све и свашта. У последње време ни формална или измишљена кривица више није потребна да би се они прогањали и пребијали. Нема никакве везе да ли су то жене, деца или старци. Довољно је да су Срби.

ЗАСЛУГА МИЛОРАДА ПУПОВЦА Сада су на мети и они које су сами Хрвати називали „лојалним Србима“ јер су сматрали да је одбрана оружјем погрешна одлука и да је проусташкој власти могуће супротставити се политичким средствима. Коначно су схватили да су у заблуди и да нису били у праву. Један од њих је и Милорад Пуповац. Он је веровао у потписане договоре и споразуме који Србима гарантују права и безбедност зато што су гарант њиховог спровођења у пракси биле САД и „међународна заједница“. Он данас делује уморно и разочарано, као да је схватио да све то није била никаква мировна мисија него добро смишљена и уверљива превара. Пуповац није успео у својој жељи да Србима омогући безбедан и достојанствен живот, али је зато најзаслужнији што је усташки режим у Хрватској потпуно раскринкан и препознатљив.

ОРУЖАНА ПОБУНА Већина Срба је на основу историјског искуства препознала усташку и антисрпску суштину режима у Хрватској већ током његовог стварања, и пружила му оружани отпор. Фундаментална лаж у хрватској пропаганди јесте да су Срби агресори и да су се подигли на оружану побуну против Хрватске. Једина истина је да су се на оружану побуну подигли Хрвати, од самог почетка окићени усташким обележјима и острашћени у усташким намерама, док су се Срби само бранили оружјем у страху од усташког ножа и маља. А усташке намере дефинисане су у њиховим познатим стратешким циљевима – створити етнички чисту независну државу Хрватску у границама бивше НДХ.
Злочини и терор над Србима у Хрватској који се дешавају и сада у миру јасно показују да је у питању планска политика етничког чишћења, а не појединачни и спорадични случајеви како их хрватска проусташка власт жели представити. Усташке намере према Србима исте су као што су биле у Павелићевој НДХ, тако да је оружје било једини поуздан начин одбране. Дуга је прича и нечија велика срамота зашто ни оружје није спречило страдање Срба, али је допринело да уместо новог Јасеновца главнина елиминације буде протеривање и егзодус, а то је велика разлика.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

2 коментара

  1. Avatar

    Ne vjerujem da će Pupovac iznijeti živu glavu iz Hrvatske.

  2. Avatar

    Ni etnički čista država od Srba neće pomoći da se Hrvati izliječe od Srbomržnje.To im je u genima već trista godina.To je uslov postojanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *