Занемарени Источни форум

Српске геополитичко-економске илузије и пропуштене шансе

Догодио се састанак председника Србије и другог човека америчке администрације. С њега су Александар Вучић и Мајк Помпео отишли задовољни. То је охрабрујуће. Али ништа више од тога. Да ли ће се у позитивном смеру променити однос САД и генерално Запада према нама, мораћемо да сачекамо и у пракси проверимо. Рано је за еуфорију која је преко граница дегутантног у протеклим данима испољавана у неким нашим медијима, што се и раније дешавало када је, површно гледано, деловало да са евроатлантских простора према нама почињу да дувају топлији ветрови. Међутим, брзо би уследило разочарање. Плашим се да ће опет бити тако.

СРПСКА ЛУТАЊА Мала Србија је лоцирана на геополитичкој раскрсници. Без обзира на све лоше што су нам учинили водећи западни центри моћи, рационално је да покушавамо с њима да градимо што боље односе. Налазимо се у зони у којој је њихов утицај у војнополитичкој, па и економској сфери, преовлађујући. Много проблема могу и даље да нам направе, односно од њихове позиције битно зависе наше економске перспективе. Али то све не значи да смемо да допустимо да нас доживљавају као беспомоћни плен.
Нити да ми смемо да престанемо да радимо на повећању својих капацитета за геополитичко и економско деловање на другим меридијанима. Напротив. Још интензивније то смо дужни да радимо. Сукоби са Западом нам нису потребни, али не по цену жртвовања виталних националних интереса које већ деценијама баш западни фактори моћи угрожавају. Ништа нам не гарантује да ће престати да то чине. У таквим околностима је несхватљиво колико наша политичка елита, али и медији, невладине организације и друга средишта друштвеног деловања неретко поступају аутистично.
Уместо да грабимо сваку прилику да, ослањајући се на неке друге меридијане, начелно ојачамо, али и конкретно појачамо своје позиције у односу на Запад – јер само тако ће нас озбиљније схватити и боље третирати – ми пречесто у њега готово хипнотисано гледамо, наивно чекајући да нас одједном „помилује“ и нечим награди. Тако због илузија неретко пропуштамо да сагледамо и искористимо свестране продуктивне могућности које за наше национално јачање реално постоје на неким другим просторима. Време је да у вези с тим будем прецизнији.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar

    Trista godina se ne mijenja politika Zapada prema Srbima na Balkanu.NIti ce se promjeniti.+

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *