Почетна / Друштво / Тамо далеко од истине

Тамо далеко од истине

У настојању да по сваку цену одбрани новонастали идентитет, црногорска власт атакује и на културне догађаје који имају везе са Србима и Србијом, чак и на српске песме из њене слободарске историје

Mа колико се Мило Ђукановић упињао да све делове Црне Горе преусмери ка новим националним позицијама, то му, изгледа, не полази баш за руком. И не само у руралним, планинским пределима, где српско порекло и српски завети никада нису ни довођени у питање, него и тамо где се скоројевићка монтенегринска свест примила бар колико и у Подгорици – у приморју, у Боки Которској, Херцег Новом, нарочито. По режим је већ толико опасно да мора и суд да реагује.

КРИВИЧНА ПРИЈАВА Црногорски покрет (ЦП), који је пре четири године основан као удружење са циљем да афирмише црногорске вредности, поднео је кривичну пријаву Врховном државном тужилаштву против Митрополије црногорско-приморске (МЦП) и музичара Влада Георгиева, с образложењем да су починили кривична дела против уставног уређења и безбедности Црне Горе, и изазивања националне, расне и верске мржње.
Разлог за кривичну пријаву је манифестација „Трг од ћирилице“, одржана прошлог викенда у Херцег Новом, у оквиру које је био и хуманитарни концерт „За наше Косово и Метохију“ на коме је познати музичар Владо Георгиев отпевао „Тамо далеко“ и „Црна Гора и Србија, то је једна фамилија“.
А колико су односи Црне Горе и Србије пољуљани, са тенденцијом додатног погоршања, говори и раније најављена кривична пријава против организатора ове манифестације од стране Министарства културе Црне Горе због, како је било наведено, због „кршења низа законских одредби, истицања симбола других држава, скрнављења државне химне и готово незаобилазних политичких и националистичких порука“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *