Почетна / Друштво / Слуге на лизинг

Слуге на лизинг

Законско решење о агенцијском запошљавању је, у ствари, легализација већ присутне праксе изнајмљивања радника, чиме се њихова ионако оскудна права само привидно регулишу тако да је главни добитник и даље послодавац

Светско урушавање радништва као класе и његово претварање у прекаријат, нову класу привремено и повремено запослених, насталу у дивљем браку неолиберализма и глобализације, a која подразумева све врсте неизвесног и несигурног запослења, одавно је кроз многе еуфемизме присутнa и код нас. Новост је што статус овa субкласа добија и своју законску форму.
ЗАДОВОЉСТВО ВЛАДЕ – РЕВОЛТ СИНДИКАТА Предлогом закона о агенцијском запошљавању, према саопштењу Владе Србије која га је недавно усвојила, уредиће се ова област и максимално заштитити такозвани агенцијски запослени. Како је саопштено, агенцијским запосленима биће обезбеђена једнака зарада и други услови рада – радно време, одсуства, одмори, као и безбедност и здравље на раду и све остало што се примењују на запослене које непосредно запошљава послодавац.
На такву одлуку Владе, о којој би ускоро требало да се изјасне и посланици у Скупштини, синдикати су реаговали јединствено – незадовољством и револтом. Иако најављена као пракса од које ће корист имати и послодавци и радници, синдикати сматрају да предлог новог закона неће поправити положај радника, већ га виде као омчу око врата, која раднике претвара у модерно робље.
Наизглед прејака и тешко опужујућа квалификација предложеног закона. Међутим, потврда да је враг однео шалу стиже из Чешке, у чијој номенклатури запослења постоји чак и „слуга“. Рекло би се да је већ одомаћен израз „радник на лизинг“ само еуфемизам чешке класификације.
Е сад, нису ни синдикати оно што се од њих, у правом смислу, очекује. Неретко синдикалне вође, које се декларативно представљају као заштитници радника, глуме жестоку „борбу за радничка права“ у оквиру Социјално-економског савета. Форма је задовољена, с једне стране су синдикати („борци за радничка права“), с друге послодавци, а „између“ је Влада Републике Србије.
Ако је судити по њиховим јавним иступима, они и нису потпуно против овог законског решења.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *