Печат недеље

На морални шамар новим безобразлуком

Између Израела и Хрватске отворен је прави „дипломатски рат“ о питању хрватске прошлости и злочиначких погрома у НДХ

Док израелски ловац на нацисте Ефраим Зуроф, трагајући и даље за преживелим нацистима, тврди да усташе у Хрватској дижу главе, док се обележавање усташког погрома Срба и Јевреја у НДХ одвија у две колоне (не заједно са представницима хрватске власти), на релацији Израел–Хрватска отворен је прави „дипломатски рат“ о питању хрватске прошлости и злочиначких погрома у НДХ.
Баш уочи посете председнице Колинде Грабар Китаровић Израелу, амбасадор ове земље у Загребу Илан Мор позвао је Хрватску да призна злочине почињене у тзв. НДХ, који, како је рекао, треба да постану и предмет изучавања у образовном систему ради едукације младих.
Мор каже да ће она том приликом посетити и „Јад Вашем“, као и да ће бити потписан врло важан меморандум о разумевању између тог меморијалног центра и Министарства науке и образовања о слању наставника из свих делова Хрватске да би се едуковали на којој начин предавати о болној теми Холокауста средњошколцима.
Прошлости треба погледати у очи и рећи: да, oдговорни смо за то – изјавио је Мор за загребачку Н1 телевизију. „Говоримо о преузимању одговорности за будућност, за младе нараштаје. Морамо им рећи истину о ономе што се на овим просторима догодило између 1941. и 1945. године током тзв. Независне Државе Хрватске“, рекао је Мор.
На овакав „шамар“ није се много чекао одговор, који се догодио у Израелу. Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић у Меморијалном музеју „Јад Вашем“ у Израелу поклонила је директорки тог музеја Дорит Новак књигу Естер Гитман „Ступ људских права“ о „праведнику“ Алојзију Степинцу и тако починила још један гест који је Мор управо осуђивао.
Директорка музеја је прихватила поклон и, да иронија буде већа, захвалила Колинди на њеној „преданости последњих година и залагању за очување сећања на шест милиона окрутно убијених јеврејских душа“.
Лицемерни гест хрватске председнице проистиче из чињенице да се у поклоњеној књизи свесрдно брани улога Павелићевог надбискупа са чијим благословом су убијани Срби и Јевреји за време трајања НДХ, у Јасеновцу, Јадовну, Глини и другим местима у Хрватској и у суседној БиХ.
Естер Гитман је пре месец и по дана добила почасни докторат Свеучилишта у Сплиту због промовисања, како је наведено, „истине о улози блаженога кардинала Алојзија Степинца у спасавању Јевреја и припадника других народа“.
Колинда је Гитманову за њен напор да од Степинца направи свеца који је, ето, осим Срба, спасавао чак и Јевреје, одликовала Редом кнеза Бранимира с огрлицом.
Од тога би било горе само да је са собом повела историчарку Влатку Вукелић, припадницу хрватске деснице, која устанак српског становништава у Србу 1941. године назива геноцидом Срба над локалним становништвом.
За њу су српски устаници чинили ратне злочине, а не усташке снаге, па подсећа хрватску јавност да сада Хрвати пишу историјске уџбенике, те да то треба да чине онако како њима одговара.
Срећом, Колинда је није повела, али ни овај гест у „Јад Вашему“ сигурно неће проћи без адекватне реакције Јевреја, не само у Израелу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *