Ништа ново?

У каквој је вези изненадни сусрет америчког државног секретара Мајка Помпеа и председника Србије Александра Вучића с прошлонедељним саопштењем земаља такозване Квинте о Косову и Метохији?

Када је пре нешто више од два месеца, 7. јуна, заменик директора за Европу и Русију у америчком Савету за националну безбедност Џон Ерат дао интервју албанском сервису „Гласа Америке“, прилично је јасним терминима описао позицију своје земље у односу на нашу, укључујући и Косово и Метохију које би његова земља да искључи из наше. Јер, рекао је Ерат, „мислим да су добробити дијалога (Београда и Приштине) евидентне. То би водило нормалнијој ситуацији, чланству Косова у Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама“.
Осим ако се у међувремену није догодио некакав коперникански обрт, а такви се догађају жалосно ретко и још ређе у нашу корист, ове Ератове речи, и још понеке које је истом приликом изговорио а на њих ћемо се такође осврнути, пружају нам оквир потребан за разумевање прошлонедељног саопштења земаља Квинте (САД, Велика Британија, Немачка, Француска и Италија) и изненадног, то јест раније ненајављеног сусрета српског председника Александра Вучића и шефа америчке дипломатије Мајка Помпеа који је уследио тачно недељу дана касније, овог уторка у Њујорку уз радни ручак.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar

    Nikda Amerika nije bila na strani srpskog naroda niti će biti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *