НИС-ови стипендисти понос две државе

Како је Андрија Аврамовић прешао пут од Гимназије у Краљеву преко престижног руског универзитета до титуле најбољег страног студента у Русији

Андрија Аврамовић, момак из Краљева, НИС-ов стипендиста и „руски ђак“, пре две године проглашен је за најбољег страног студента у Руској Федерацији, у оквиру конкурса који спроводи руско Министарство просвете и науке и Агенција за младе на федералном нивоу.
Одлуком да му стипендира студије нафтног инжењерства у Русији, НИС му је, каже Андрија, пружио огромну прилику за лични и професионални развој, а његова интересовања за геологију, природне и техничке науке спојила су се с плановима компаније. Све заједно представљало је одличну прилику за стицање квалитетног образовања и изградњу основе за почетак успешне каријере. Он је један од 18 студената друге генерације стипендиста НИС-а у Руској Федерацији у оквиру програма „Енергија знања“ који, осим шесторо који школовање настављају на мастер студијама у Русији, од септембра почињу да раде у НИС-у.

ЗВЕЗДА ГУБКИНСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА Студије нафтног инжењерства на Губкинском универзитету у Москви за Андрију представљају један од најлепших периода у животу. После пет година проведених у Русији не може реално да оцени свој студенски живот, али једно је сигурно – то је највећи изазов који је себи поставио.
„Одлазак од куће у другу земљу, сусрет са новим окружењем, учење потпуно непознатог страног језика, упознавање и разумевање другачије културе и начина живота чине једно велико искушење за тек свршеног матуранта краљевачке Гимназије. Уследила су небројена предавања, аудиторне и лабораторијске вежбе, огроман број консултација са професорима, скоро па троцифрен број испита. Све су то сада већ успешно превазиђени ’мали’ изазови студирања, а уједно и основа за будућу каријеру“, каже Андрија.
Током студија на Катедри разраде и експлоатације нафтних лежишта Губкинског универзитета, својим радом, залагањем и истрајношћу овладао је многим стручним знањима и вештинама из области нафтног и гасног инжењерства. За уложен труд и постигнуте резултате током студија награђен је бројним наградама и признањима, међу којима су награда „Звезда Губкинског универзитета“ за најбољег студента и награда „Страни студент 2017/18. године Руске Федерације“. Поред студија учествовао је у раду многих студентских организација, а у Међународном друштву нафтних инжењера (Society of Petroleum Engineers) водио је неколико веома важних студентских пројеката.

НОВИ ЛИЧНИ ИЗАЗОВ „Мој велики интерес током студија представљао је научноистраживачки рад у областима које ме највише занимају (разрада нафтних лежишта, хидродинамичко моделовање, петрофизика и друге). Учествовао сам на великом броју студентских и стручних конференција, симпозијума, семинара и форума, где сам представљао и објављивао резултате својих истраживања у областима нафтног инжењерства, као резултат свог рада на реалним пројектима из индустријске праксе. Велики допринос бољем упознавању са реалним стањем у струци пружиле су ми и стручне праксе у различитим организационим јединицама НИС-а после сваке завршене године студија“, додаје Андрија.
Овај мултиталентовани млади човек каже и да му је веома битна била континуирана подршка компаније НИС за све време студија, што му је помогло да се осамостали и олакша и својим родитељима. Стипендија НИС-а укључивала је сигуран посао у струци у компанији, тако да је знао да ће му се велики труд и рад за време студија вишеструко исплатити.
„Захваљујући комбинацији рада и залагања на студијама Губкинског универзитета, похађању различитих ваннаставних активности, учешћу у научноистраживачким пројектима заједно са стручњацима и менторима из компаније чак и пре завршетка студија, осетио сам се равноправним чланом великог корпоративног система какав је НИС. Са великим нестрпљењем очекујем почетак септембра, своје званично запослење у НИС-у и нови лични изазов на грађењу успешне каријере у струци коју волим“, закључује Андрија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *