Македонски бумеранг

Корупционашка афера у којој је главни јунак ријалити звезда Боки 13 открива не само позадину и методе на којима почива македонска власт, с премијером Зораном Заевим на челу, већ задире и у успостављање Преспанског споразума и доношење новог имена државе

Тек што је променила име у Северна Македонија, овом бившом југословенском републиком је усред лета дунуо северац и „смрзао“ многе актере преименовања државе. Прецизније, ветар је дунуо са северозапада, из Италије, где је „Верита“, италијански конзервативни лист који слови за новине блиске Матеу Салвинију, другом човеку италијанске владе и министру унутрашњих послова, на свом јутјуб каналу објавио снимке примопредаје милиона евра и тако покренуо највећу корупционашку аферу у земљи са новим именом.
Италијански медиј је у више наставака објавио причу у којој разоткрива прљаве радње северномакедонског премијера Зорана Заева осумњиченог за умешаност у вишемилионско рекетирање познатог бизнисмена Јордана Камчева, и то заједно са опскурним ликом из ријалитија Бојаном Јовановским, познатијем као Боки 13.
На видео-снимцима, на којима су и аудио-одломци, виде се Јовановски и Зоран Милески, звани Зоки Кичевац, како у фебруару ове године носећи торбу излазе из једне куће, док на вратима стоји Камчев. Претходно се види како је хиљаде евра стављено у торбу коју носе осумњичени, а поред тога се пребројавају еври и спремају ручно исписане спецификације о пребројаним банкнотама.
Поред ове тројице на снимцима се види и женска рука, а у аудио-делу се чује и женски глас. Говорећи о притвору за Камчева, глас у снимцима, а за који се тврди да је глас Јовановског, помиње и специјалну тужитељицу Катицу Јаневу, наводећи да „Катица неће употребити никакве ванредне правне лекове“ за продужење притвора Камчева.
У другом снимку, у разговор Јовановског и Камчева убацује се женски глас, а „Верита“ тврди да то Јанева кратко каже: „Не брини, све ће бити ОК.“ На снимку Јовановски каже Камчеву, оптуженом у предмету „Империја“, да ће га за неколико дана ослободити, и то одлуком Врховног суда.
Мало је вероватно да је италијански новинар Ларис Гајсер самоиницијативно одлучио да објави компромитујуће аудио и видео материјале, тј. да га неко претходно није на то „подстакао“. С друге стране, Гајсер је у својој колумни поставио и питање зашто ЕУ ћути о случају.

[restrict]

А У ЕУ МУК И НЕВЕРИЦА Ћуте садашњи, али и бивши функционери попут Жан-Клода Јункера и Федерике Могерини, који су својевремено снажно лобирали за Заева и његову политику, посебно инсистирајући на специјалном тужиоцу. Чак је и Дорис Пак прозвала Могеринијеву питајући је „како може да ћути о злочиначкој стварности у Македонији“ .
Ова афера је, очигледно, по свом садржају открила и референце с дубоком политичком позадином, у којој ни ЕУ није без значајне улоге. Специјално тужилаштво формирано је 2015. године, као део велике политичке кризе која је избила у Македонији, када је лидер опозиције Зоран Заев почео да објављује сегменте из прислушкиваних разговора званичника владе с ВМРО-ДПМНЕ на челу.
Садашња опозиција, која је тада била на власти, убрзо је почела да показује скептицизам и неповерење у капацитете и посао специјалног тужилаштва насупрот политичких противника који су га промовисали у беспрекорни симбол у борби за правду. Да би специјално тужилаштво било оформљено, били су направљени бројни законски и правни преседани, што је оставило простор за многе контроверзне пресуде и реакције јавности. Последњи случај дефинитивно компромитује не само Тужилаштво већ се Заеву враћа као својеврсни бумеранг.
Јанева је била је велика звезда политичких промена у Северној Македонији и жена која је у значајној мери заслужна за пад власти ВМРО-ДПМНЕ. Управо је чекала доношење новог закона о специјалном тужилаштву, сигурна да ће остати на позицији на којој се налазила. Сада је у притвору као један од актера случаја „Рекет“ .
У том контексту немачки „Дојче веле“ наводи да су неколико министара и посланика чланови НВО „Међународни савез“ или пак тесно сарађују с том организацијом, која иначе припада једном од актера скандала, Бојану Јовановском. Та НВО је, како се наводи, у више наврата коришћена као параван за исплате милионских сума на име „ауторских хонорара“ и „спонзорстава“.
Када је 2015. године тадашњи лидер Социјалдемократске опозиције, а данашњи премијер, почео са објављивањем прислушкиваних разговора водећих државних функционера из националистичке ВМРО-ДПМНЕ, аудио-фајлови су убрзо добили назив „бомбе“, подсећа „Дојче веле“ и констатује да су четири године касније „бомбе“ опет средства за рушење политичког противника.
Јовановски је од Камчева тражио осам милиона евра како би његове везе у специјалном тужилаштву закључиле случај „Империја“, али тај новац никада није исплаћен. У каснијим извештајима помињале су се и знатно скромније суме, па се осам милиона временом истопило на шест, па на четири милиона евра.
Суштински, једини новац који је у овом замешатељству променио власника је милион евра које је Камчев у већ чувеној „Луј Витон“ торби 20. фебруара дао Јовановском. Снимак примопредаје објављен је, рекли смо, на јутјубу, а види се како се броје и пакују свежњеви новчаница.

ЗАЕВЉЕВ НАЈБОЉИ ДРУГ На процурелим снимцима Јовановски је потврдио да је са овим рекетирањем био упознат и премијер Зоран Заев. Водитељ у разговору с рекетираним бизнисменом говори да ће се састати са Заевим, који је, како тврди, упознат са његовим случајем, те да „неће бити проблема“. У наставку Јовановски каже да Заев није имао никаквих примедби на њихове договоре, а онда се хвали познанством с премијером, који има поверења у њега и чак му тајне одаје, тј. говори му „ствари које нико други не зна“.
Најбогатији Македонац, ако је веровати Форбсу, Јордан Камчев притворен је у новембру као осумњичени у случају „Империја“, али је његов одлазак у затвор остао у великој сенци спекулација о судбини бившег премијера Николе Груевског, који је у међувремену побегао у Мађарску. На свеопште изненађење Камчев је пуштен из затвора пре Нове године, што је Јанева објаснила као личну одлуку донету после обећања адвоката да осумњичени неће побећи из кућног притвора. Почетком јуна Камчеву је враћен пасош, а његов пут у Немачку додатно је потресао специјално тужилаштво јер је, наводно, одлуку донела Катица Јанева без знања остатка тима из тог тужилаштва.
Да ли из страха или по неком договору, тек бизнисмен Камчев, после исплата Јовановском и Милевском у два наврата, почетком маја ипак све пријављује Тужилаштву за организовани криминал, пошто је, наводно, о томе прво разговарао са премијером Заевом.
Иако су Заев и Јовановски по свој прилици најбољи другари, о чему сведоче и бројне фотографије које се могу пронаћи на интернету и на друштвеним мрежама, Заев га пушта низ воду. Јовановски је ухапшен средином јула због изнуде. Приведен је на граничном прелазу према Грчкој, а осумњичен је за рекетирање Камчева, којем је наводно обећао нежнији третман тужилаштва у замену за новац. После Јовановског ухапшен је и скопски бизнисмен Зоран Милески.
Јовановски је полицији на саслушању рекао да има доказе против Заева и његових сарадника, те да ће се у Македонији догодити политички земљотрес буде ли му се нешто догодило у затвору, као и да ће се отворити Пандорина кутија и да нико неће бити поштеђен.
„Ако ме убијете у затвору, пашће и многи политичари, а ту мислим и на Заева и његову владу. Имам доказе против Заева и државног врха. И све сам оставио на сигурном код мајке и на још неколико адреса. Ако ми се нешто догоди, ако ме убијете, обесите и то покушате да представите као самоубиство, будете ли ме овде тукли, мучили, застрашивали, у Македонији ће доћи до политичког земљотреса“, наводно је рекао Јовановски на саслушању.
У Скопљу није мало оних који сматрају да те претње нису наивне и да су у игри „озбиљни људи и огромне паре“, јер је Јовановски рекетирао многе, те да је овај случај само „врх леденог брега“.
„Виђао се са министром полиције Оливером Спасковским и градоначелником Скопља Петреом Шилеговим, као и Александром Кирацовским, бившим генералним секретаром СДСМ-а, странке на чијем је челу Зоран Заев. Одржавао је везе и с градоначелником Куманова Максимом Димитријевским“, рекао је извор београдског „Курира“. Како се наводи, Јовановски се виђао и са страним дипломатама, попут амбасадора Словеније, Велике Британије.
Цео случај коментарисао је и председник Србије Александар Вучић, уз очекивање да ће у Северној Македонији бити још много изненађења. „Не мешам се у питање других држава. О питању тужилаца и постављања споља… приче како ће то да спасе све, на крају спасло је ’Луј Витон’ ташну пуну пара“, рекао је Вучић упитан о афери „Рекет“ .
Македонски лист „Вечер“ већ је објавио да је један од актера афере „Рекет“ српски бизнисмен Зоран Башановић, сада ангажован као саветник премијера Зорана Зева. „Вечер“ тврди да има ексклузивна сазнања од српских органа који се баве организованим криминалом, посебно финансијским, да је део новца који је изнудио Јовановски преко Башановића доспео и у Србију.
„Зоран Башановић, саветник Заева, још одраније је имао проблеме с криминалом и у Србији, као и у иностранству, те је реч о лицу од интереса за српске органе. Највероватније је због тога праћен и прислушкиван током сусрета и разговора с многим појединцима из Македоније, међу којима је и Боки 13, али и некима из врха политике“, наводи скопски лист.
Недвосмислено се алудира и на опозиционе лидере у Србији, попут Ђиласа, Јеремића, Обрадовића … који су, наводно, и из тих извора финансирали своје политичко деловање. Као куриозитет издваја се помињање Чедомира Јовановића, чије је дружење с Бокијем документовано и фотографијом.
Афера „Рекет“ озбиљно је уздрмала владу Зорана Заева, највише захваљујући чињеници да је рад специјалног тужилаштва био главни доказ да је нова власт у Северној Македонији одлучна да се избори с корупцијом. Суштински, од масе случајева које је ово тужилаштво покренуло закључена су свега четири, што је у приличној мери уздрмало поверење Македонаца да су се ствари суштински промениле након одласка Груевског с власти.
Од почетка афере притисак на Заева је константно растао, па је македонски премијер на крају напросто експлодирао и одбрусио новинарима да неће дозволити да владу сруши „пар криминалаца, сујетан новинар и један педер…“, да би се неколико сати касније извинио због увреде према ЛГБТ популацији.
У међувремену министар иностраних послова Никола Димитров, потписник Преспанског споразума, дистанцира се од афере „Рекет“, недвосмислено алудирајући на коруптивне радње везане за референдум и трговину гласовима. Одмах су уследила питања из опозиције: „Да ли ће после признања Николе Димитрова, у којем каже да се с посланицима трговало за промену имена и Устава Македоније, он бити позван на испитивање, да ли ће дати изјаву? Да ли ће бити званичне истраге? Да ли је ово увод у поништавање Преспанског споразума? Да ли је Катица Јанева још на слободи (ово је било пре њеног хапшења, прим. аут.) јер је запретила да ће обелоданити како су посланици били уцењивани да гласају за промену имена, Устава и историје Републике Македоније.“
Димитров се на веома дипломатски начин оградио и од свих чланова владе који су се фотографисали с Јовановским. Како је написао, он се није сликао јер је имао исправан осећај за ово крими-друштво.
Став Димитрова се коментарише као ограда и од Заева, јер се и он фотографисао с Јовановским и разговарао с њим о хуманитарним пројектима у свом кабинету. Таква ограда Димитрова од премијера и од колега из владе указује, како пишу портали, да се Димитров припрема за високу дипломатску функцију у САД или да постане технички премијер Северне Македоније.
Највећа опозициона странка у Северној Македонији ВМРО-ДПМНЕ, коментаришући хапшење Катице Јаневе, саопштила је да институције система покушавају да сакрију трагове који воде до премијера Заева. Христијан Мицкоски, лидер ВМРО-ДПМНЕ, сматра да су све маске Зорана Заева пале и да на столу имамо сложену злочиначку хоботницу, скинуту и ​​растављену готово до последње ћелије.
Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба у Македонији, оцењује да је цео правни систем у земљи пао, али упркос томе он не очекује да ће Заев поднети оставку јер, каже, у његову Владу много су уложили НАТО, ЕУ и Америка.
Стоилковић подсећа да је бивши премијер Груевски побегао у Мађарску, а да би Заев могао да се склони у Бугарску, нарочито након великог скандала с једном амбасадом у Скопљу, који је најавио не желећи да открије о којој амбасади се ради. Да ли је Стоилковић тек тако поменуо Бугарску?

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *