Излог књиге

Петер Хандке
ВЕЛИКИ ПАД
„Лагуна“, Београд

Jунак је незадовољник светским поретком, перманентни бунтовник огорчен урбаним светом, и супротставља се свему што му се не чини природно и нормално, а повремено пожели и да је убица. У исто време он све време размишља и о најплеменитијим стварима – о вери, одговорности, љубави, пријатељству. Након дубоке интроспекције и критике, оставља читаоцу да одгонетне шта је Велики пад.
„Велики пад“ обухвата један дан – од јутра до касних вечерњих сати – у животу остарелог глумца који из предграђа метрополе креће у центар да му председник државе уручи престижну награду. На том путу среће се са бескућницима и имигрантима, потом долази до напуштене пруге, где га полицајци накратко заустављају због сумње да је терориста. Ништа није боље ни када крочи у само срце града у којем су људи отуђени и под погубним утицајем савремене технологије.
Јунакова шетња је делом ходочашће делом крсташки поход испуњен дубоким промишљањем о свету у којем живимо.

Мајкл Бејџент и Ричард Ли
ХРАМ И ЛОЖА
„Вулкан издаваштво“, Београд

Реч је о књизи која говори о истинском пореклу слободног зидарства, развоју и утицају које је оно имало на британску и америчку културу крајем XVIII века, када је достигло врхунац. Књига се бави и питањем зашто је слободно зидарство, на које се данас гледа подозриво, било онолико поштовано – а цене га и данас, упркос клеветама.
Аутори разбијају мит и врше реевалуацију европске и америчке историје. Представљају одлично истраживање о догађајима који су довели до чудног и изненадног нестанка темплара у XIV веку и њиховом поновном појављивању на суду екскомуницираног шкотског краља Роберта Бруса. Ова књига се не бави улогом и активностима, стварним или замишљеним, слободног зидарства у савременом друштву, нити представља покушај испитивања основаности тврдњи о завери или корупцији. Говори о томе како су вредности и традиција темплара наставиле да живе стварањем масонске ложе. Улази се у траг претечама слободног зидарства, говори о његовом развоју и доприносу формирању Сједињених Држава као оличења идеалне масонске републике.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *