Градоначелник Београда угостио стипендисте НИС-а са престижних руских универзитета

Градоначелник Београда Зоран Радојичић приредио је у Старом двору у Београду свечани пријем за шесторо стипедиста компаније НИС, који су ове године дипломирали на престижним универзитетима у Руској Федерацији. Компанију НИС је на свечаном догађају представљао Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и директор Функције за односе са државним органима и корпоративне комуникације, као и Снежана Лакићевић, саветник заменика генералног директора НИС-а.

Пријем је уприличен за студенте који су рођени у Београду, а прилику да студирају на престижним универзитетима у Руској Федерацији добили су као стипендисти корпоративног програма НИС-а „Енергија знања“. Након завршетка школовања све стипендисте чека запослење у НИС-у. На пријему код градоначелника Београда били су: Анђела Аврамовић, Ирена Горјанц, Душан Јаковљевић, Лука Перишић, Растко Рашајски и Јована Карановић.

Поздрављајући стипендисте, Радојичић је истакао да се данас слави знање, сарадња и успех, док се истовремено наздравља будућности.

Зоран Радојичић, градоначелник Београда

«Шаљемо поруку да је образовање важно, да имамо младе људе који знају у свом систему вредности високо да вреднују школовање и да имамо омладину која је завршила студије на признатим светским универзитетима. Притом, не смемо заборавити и колико је успешних и признатих светских научника потекло са руских универзитета. Ових шесторо младих Београђана били су у Русији, успешно завршили школе, а стипендије им је омогућила друштвено одговорна компанија, НИС. Као друштво морамо водити рачуна да ти млади људи остану у Београду и Србији и овде остварују своје пословне и приватне успехе», казао је градоначелник Радојичић.

Он се захвалио заменику генералног директора НИС-а, Вадиму Смирнову, на обезбеђивању средстава како за школовање талентованих студената тако и за такмичења младих математичара, физичара и хемичара на светским олимпијадама.

„Град Београд и компанија НИС имају одличну сарадњу и много заједничких пројеката са заједничким циљем – да унапредимо квалитет живота Београђана. Уверен сам да ћемо наставити сјајну сарадњу и да ћемо врло ускоро славити нове успехе», закључио је градоначелник Београда.

Заменик генералног директора и директор Функције за односе са државним органима и корпоративне комуникације НИС-а, Вадим Смирнов, подсетио је на успешну сарадњу са Градом Београдом, као и на заједничке програме попут „Заједници заједно” и „Енергија знања”.

Заменик генералног директора и директор Функције за односе са државним органима и корпоративне комуникације НИС-а, Вадим Смирнов

„Овде видимо шест студената из Београда, који су стекли компетенције и знања на изузетно тешком смеру нафте и гаса, и за које су од септембра обезбеђена радна места у НИС-у. Уколико постоји проблем и млади кадрови одлазе из земље, онда је ово правац којим не само компанија НИС, него и друге компаније треба да иду. Oвде је шесторо студената из Београда у групи од 18 из целе Србије, док је на факултетима у Русији тренутно њих 30, а кроз целокупан програм током протеклих шест година до сада је прошло 90 најбољих српских студената и то су значајне бројке. Ови млади људи нису били само најбољи студенти из Србије, они су најбољи студенти у читавој Русији. Већина њих је добила дипломе са одликовањем и српски систем образовања може да буде поносан на такве резултате. Ми ћемо наставити сарадњу са Градом Београдом, где имамо Пословни центар, где запошљавамо више од 2000 људи, имамо око 40 бензинских станица и поносни смо на оно што можемо да узвратимо заједници“, нагласио је Смирнов.

Анђела Аврамовић и Ирена Горјанц дипломирале су на Санктпетербуршком рударском универзитету, на Факултету “Нафтно и гасно инжењерство”, смер “Разрада и експлоатација нафтних и гасних  лежишта”. Уз подршку НИС-а, Ирена Горјанц ће наставити мастер студије у Русији, док Анђела Аврамовић од септембра почиње да ради у НИС-у.

Душан Јаковљевић, Лука Перишић, Растко Рашајски и Јована Карановић дипломирали су на Руском државном универзитету за нафту и гас „И. М. Губкин“, на Факултету „Нафтно и гасно инжењерство“, смер “Разрада и експлоатација нафтних и гасних лежишта”. Душан ће уз подршку НИС-а наставити мастер студије у Русији као један од најбољих студената, док остало троје стипендиста од септембра постају део НИС-овог тима од око 11.000 запослених.

«Студирање на једном од најпрестижнијих универзитета у Русији за нас је била велика част, али и изазов, јер смо се трудили да што боље представимо нашу државу, али и да оправдамо поверење које нам је указала компанија НИС. Од септембра почињемо да радимо у НИС-у и надамо се да ћемо успети да применимо знање стечено током студија, као и летње праксе која нам је обезбеђена сваке године“, изјавила је стипендисткиња Јована Карановић.

Душан Јаковљевић, такође стипендиста НИС-а из Београда, сагласан је са својом колегиницом да му је била част и задовољство да студира у Русији као НИС-ов стипендиста и као део пројекта „Енергија знања“.

«Компанија НИС ми је дала прилику и да наставим мастер студије у Тјумену, на програму који је осмислио Газпром њефт, а који се зове концептуални инжињеринг. Желим да се захвалим НИС-у што су нам дали шансу да студирамо, да не бринемо о томе да ли ћемо се запослити и слично, већ смо слободно могли да се бавимо науком, оним што волимо и желимо и будемо сигурни да ћемо када се вратимо, моћи да радимо у свом граду и допринесемо заједници“, нагласио је Душан Јаковљевић.

Компанија НИС, путем програма „Енергија знања“, стипендира студенте у Србији и Руској Федерацији. Кроз програм стипендирања до сада је прошло преко 90 студената, од чега је за студирање на престижним руским универзитетима додељено 30 стипендија. Прва генерација стипендиста НИС-а у Руској Федерацији дипломирала је 2018. године и њих осморо су већ запослени у компанији. Ове године дипломирало је још 18 стипендиста, од којих шесторо  школовање настављају на мастер студијама у Русији, док ће остали од септембра почети да раде у НИС-у. Свим стипендистима НИС-а је након завршетка основних или мастер студија гарантовано запослење у компанији како би се вратили у своју земљу и ту почели да граде своје професионалне каријере.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *