ДА ЛИ ЈЕ ВАТИКАН ОДУСТАО ОД ПОКОРАВАЊА РУСИЈЕ?

Руски председник Владимир Путин је почетком јула посетио Ватикан и разговарао са папом Франциском. Током трећег сусрета двојице лидера (први је био 2013, други 2015), главна тема је, како се претпоставља, била Украјина. Додуше јавност још није упозната са свим темама о којима је разговарано, али аналитичари „слажу коцкице“ на основу изјава званичника и учесника овог догађаја

Аналитичари сматрају да су папа и Путин разговарали о блискоисточним питањима (укључујући положај хришћана у Израелу и Сирији), питању Венецуеле, односно Јужне Америке и, наравно, Украјине. Да је управо украјинска тема доминирала сведочи и чињеница да је папа Франциско позвао представнике украјинских унијата на „саветовање“ у Ватикан, буквално следећи дан после посете Путина, што се сматра индикатором отказивања од планова освајања Истока и покушаја „дисциплиновања гркокатолика“.
Наиме, после сусрета са Путином, папа Франциско је, како преносе француски медији, украјинским унијатима „«порушио снове“. Нису добили патријаршију (самосталност) нити су проглашени светим колаборационисти из времена Другог светског рата. Такође нису добили ни подршку за продужење рата у Донбасу. Уместо тога добили су савет старешине Римске курије да у духу Јеванђеља „љубе своје непријатеље и моле се за своје прогонитеље“. Украјински унијати, према сведочењу очевидаца, после ових речи остали су у шоку. Унијати су, како је познато, желели супротно. Прво статус патријаршије да би појачали идеолошко-политички напад на православне у држави. Патријаршијски статус би омогућио унијатима да говоре о свом присуству у Украјини у историјском контексту, при чему би сама Гркокатоличка црква могла да се рекламира као државотворна, јер је осмислила и изборила се за Украјину као самосталну државу и Украјинце као „посебан“ народ (који се раније сматрао Русима, односно Малорусима).

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *