Медијски удар

Запад толерише незаконити рад Обавештајно-безбедносне агенције БиХ (ОБА) чак и када је у питању масовна оперативна обрада медијских кућа и новинара

Ако је у некој држави могућ такав апсурд да обавештајно-безбедносна агенција угрожава народ који је финансира и кога би требало да штити, онда је и сама држава апсурд, а управо је то случај у Босни и Херцеговини.

ОПЕРАТИВНЕ МЕРЕ По ко зна који пут представници Републике Српске аргументовано упозоравају на тешке злоупотребе и незаконит рад Обавештајно-безбедносне агенције БиХ (ОБА). Тако је и овога пута члан Председништва БиХ Милорад Додик јавно изнео нове запањујуће доказе о томе, и покренуо нову обавештајну аферу. Додик је навео протоколарни број из деловодника ОБА, 05/1-4-1547/19, под којим је заведена наредба за примену оперативних мера према најмање десет медија и њихових новинара из три државе – Србије, Хрватске и БиХ. У Србији су на обавештајном удару „Вечерње новости“, „Информер“ и „Курир“, из Хрватске „Вечерњи лист“ и „Национал“, а из БиХ су то РТВ Републике Српске, „Дневни аваз“, „Дневни лист“ и два портала, „Поскок.инфо“ и „Дневно.ба“.

Да се сличан атак на медије и новинаре догодио у некој од „престоница демократије“ на Западу, ова обавештајна афера постала би мали „Вотергејт“, али ништа од тога. Ако већ ћути Сарајево, није сасвим јасно чиме се то руководе западни моћници и медији када томе не придају важност, а куну се у слободу медија и заштиту новинара. Рачунају да, ако су досада успевали да одјек сличних афера сузбију игнорисањем и ћутањем, зашто не би и сада. Међутим, овога пута ствар је мало компликованија за правдање и објашњење јер не може да се априори подведе под елиминацију „малигног руског утицаја“ где је све дозвољено. Какав би се то руски утицај истраживао у бошњачком „Дневном авазу“ или хрватском „Вечерњем листу“? Значи, у питању је нешто друго, и ако лидери Српске буду упорни, пре или касније ће ствар морати да се истражи и јавности пружи некакво објашњење.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *