КОРПОРАЦИЈЕ ИЗНАД ДРЖАВЕ

ЗАВЕРА СУПЕРБОГАТИХ ПРОТИВ РАДНИЧКЕ АМЕРИКЕ

Лист Бостон глоб недавно је известио о „стварању једног од најзначајнијих партнерстава у модерној америчкој политичкој историји“ – партнерству републиканског конзервативца Чарлса Коха и берзанског шпекуланта и „филантропа“ Џорџа Сороша, која ће резултирати оснивањем новог тинк тенка – Института Квинси. Циљ овог института, који ће, како је најављено, са радом почети у септембру је да „промовише неопходност новог антиратног приступа у америчкој спољној политици“

Решење за све проблеме с којима се данас суочава Америка су „отворене границе“, сматра Џефри Мајрон, директор економских студија на Институту Кејто. „Отворене границе значе да више не би било зидова, ограда, заморних процедура на аеродромима, злогласне Службе за имиграцију и царинску контролу (ICE), депортација, притворских центара или имиграционих судова“. Користи од овакве политике, тврди Мајрон, далеко би надмашиле трошкове; тако би се штедели ресурси, а „послодавци обезбедили приступ талентованом људском капиталу“. „Једна академска студија показује да би се светски бруто домаћи производ два пута увећао у односу на садашњи износ“, а економска ефикасност ће се наводно повећати и у САД и у свим земљама које „извозе“ имигранте.
Мајрон пропушта да нас упути на свој извор: „једну академску студију“ која непобитно доказује да би „отварање граница“ донело економски процват САД и „остатку света“. Што се тиче пораста криминала и тероризма, који се повезују с „неконтролисаном имиграцијом“, према Мајрону, реч је о баналним предрасудама.
Уколико САД отворе своје границе, предвиђа Мајрон, имигранти неће преплавити Америку и неће доћи до пораста криминала: „Имигранти нису више склони криминалу него домороци“. Терористи би заиста могли ући у САД, али они ионако „већ улазе незаконито“. Неће се променити ни америчка култура, барем не драматично. Уколико се и промени, шта с тим? „Ко може да каже да су садашње америчке вредности – а неке од њих су дубоко зле – уопште исправне?“ То је нешто, тврди Мајрон, што се стално дешава у слободним друштвима. Уместо апстрактне културе и њених вредности, требало би мислити на новац који би од тога могле да зараде мултинационалне корпорације. Додуше, политика „отворених граница“ ипак носи са собом извесне ризике: „Мреже социјалне сигурности би се могле наћи под притиском, а домороци ће се суочити са додатном конкуренцијом за радна места“. Ипак, САД немају чега да се плаше; користи би далеко надмашиле евентуалне губитке. Све ове благодети видимо на примеру Европске уније, „која је углавном укинула ограничења усељавања међу државама чланицама“. Повећана имиграција смањује разлике између плата у свим земљама и, на концу, парадоксално, елиминише и разлоге који до ње доводе.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *