КАЖЊАВАЊЕ ЦИПРАСА

 

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ У ГРЧКОЈ

Грчки бирачи казнили су на биралиштима досадашњег премијера Алексиса Ципраса одлучивши да натполовичну већину дају конзервативној Новој демократији. Елан и нада који су Ципраса довели на власт пре четири године изгледа да су се потпуно изгубили

Сириза, радикална левичарска партија која је обећала да ће поништити мере штедње и изнова преговарати о огромном грчком дугу, извојевала је шокантну победу на парламентарним изборима – био је лид вести у „Гардијану“ о парламентарним изборима у Грчкој пре четири године. И пре победе, Сириза и њен млади лидер Алексис Ципрас били су постали симбол револта против суровог капитализма и мера штедње које су највише погађале Грчку, али и бројне друге европске земље попут Шпаније. Ципрасова победа била је за многе припаднике радничке класе и сиромашнијих слојева у Европи знак да будућност не мора бити тмурна и да се нешто може променити. Ципрас и Сириза били су хероји.
„Покажите ми хероја и написаћу вам трагедију“, рекао је амерички писац Френсис Скот Фицџералд, што се у случају Ципраса и Сиризе показало као потпуно тачно, јер се прича о њиховом херојству убрзо претворила у трагедију пуну обрта, издаје и разочарања. То је довело дотле да се изборни резултат за четири године преокрене. Док је Сириза те 2015. освојила 36 посто гласова, осам посто више од до тада владајуће Нове демократије, сада Нова демократија осваја готово 40 посто, што јој обезбеђује лежерну натполовичну већину у парламенту (158 од 300 посланичких мандата) захваљујући чему ће бити у прилици да формира прву једнопартијску владу Грчке у последњих десет година.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *