Афера Холмец

Заташкавање словеначких ратних злочина (2)

Словенија тренутно подржава Србију на путу у ЕУ, а заузврат од Србије очекује да јој не прави проблеме. То је главни разлог зашто кажњавање одговорних за злочине над припадницима ЈНА у Словенији – већ 28 година тапка у месту

Вест да је „београдски адвокат Душан Братић против Милана Кучана и још пет других лица поднео казнену пријаву српском тужилаштву за ратне злочине“ изазвала је велику пажњу словеначких медија и јавности, и наметнула питање – како је могуће да су ратни злочини из 1991. године у Словенији и даље нерасветљени?

СНИМАК ОРФ-а Да бисмо разумели технику прикривања истине у „примеру Шкофије“, о коме је било речи у прошлом броју „Печата“, морамо подсетити на дешавања код Холмеца, малог граничног прелаза ка Аустрији. Анали бележе да је током борби, које су трајале два дана, испаљено преко 100.000 метака, те да су војници ЈНА, већином регрути, храбро одолевали нападима словеначких територијалаца и полицајаца. Љути бој је однео животе неколико војника ЈНА и два словеначка полицајца. Петнаестак година касније је, захваљујући аустријским изворима, у јавност процурио снимак на коме се лепо видело како су припадници словеначке ТО и полиције распалили рафал по војницима ЈНА иако су се они већ предали, подигавши бели чаршав. Камере аустријског ОРФ-а су све то забележиле. Јасно се види и како болничка возила одвозе рањене.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *