Пљачка Африке

Западни медији често говоре о „корупцији“, „лошем управљању“ и „мањку демократије“ у Африци. Међутим, Ли Венграф у књизи „Извлачење профита: империјализам, неолиберлаизам и нова борба за Африку“ показала је да дубље анализе афричких проблема могу открити теоријске, историјске и политичке основе експлоатације богатстава афричког континента

Ли Венграф своју анализу почиње од раног капитализма и коришћења рада Африканаца за првобитну акумулацију капитала. Овај рад заједно са колонизацијом афричких земаља дао је европским државама огромне економске и политичке предности које су уграђене у мит о доброј и напредној Европи.

Подсетимо да је у свом можда најважнијем делу „Капиталу“ Маркс извор савременог капитализма повезао с трансатлантском трговином робљем (заједно са откривање рудника злата и сребра у Америци, истребљењем Индијанаца, освајањем Индије од Источне компаније и претварањем Африке у зону лова црнаца) чиме је оставио не само сведочанство о правом лицу капитализма у праскозорје његовог настанка него и дао теоријски образац његове анализе. Ови, сада идеализовани процеси, главни су садржај „акумулације капитала“. За разумевање садашњег места Африке у глобалном капиталистичком систему неопходно је схватити трагедију трансатлантске трговине робовима и колонизације овог континента која је уследила. Нажалост, тамне мрље из прошлости нису ништа промениле у садашњости.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *