Печат недеље

Ко пре Комерцијалној банци…

Већ наредна посета делегације ММФ-а моћи ће да протекне у знаку новог захтева када је реч о приватизационим изазовима, јер ће, с обзиром на то да је Министарство финансија објавило јавни позив за прикупљање понуда за продају Комерцијалне банке, овај пут изостати толико пута постављено питање: зашто одлажемо продају једине велике банке у којој је држава највећи појединачни акционар.
Договором, који су са ММФ-ом потписали премијерка Ана Брнабић, гувернерка НБС Јоргованка Табаковић и министар финансија Синиша Мали, предвиђено је да се тендер распише до краја јуна, а цео поступак заврши до краја године.
Република Србија поседује 41,7 одсто капитала банке, док су сувласници Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), „International Finance Corporation“ (део Светске банке) и још два фонда. Они сви заједно имају власничко учешће од 41,4 одсто. Комерцијална банка има мрежу од 202 филијале и експозитуре у Србији са 2.770 запослених, као и банке у Републици Српској и Црној Гори. Интересовање за Комерцијалну банку показале су компаније „Lazard Freres“, „Rothschild“ i „ING Bank“, челници Ерсте банке и Рајфајзен банка.
Интересантно је да је за финансијског саветника изабрана консултантска кућа „Лазард“, која је саветовала државу у вези са концесијом за Аеродром „Никола Тесла“ а у којој је финансијско саветовање поверено бившем српском министру Божидару Ђелићу.

Солидарни с Кубом

Као и увек досад, Институт за пријатељство с народима (ИЦАП) и ове године дочекаће са задовољством пријатеље са европског континента који се прикључују Европској бригади солидарности са Кубом „Хосе Марти“.
Програм обухвата посете местима од историјског, економског, културног и друштвеног значаја, како у Хавани, тако и у провинцијама, одржавање конференција о актуелним националним и интернационалним темама, сусрете с кубанским друштвеним организацијама и уопште с народом.
Програм се одржава између 30. јуна и 21. јула текуће године, у провинцијама Артемиса, Хавана и Матанзас (плаза Варадеро).
Вашу потврду учешћа и уписа можете послати на:
– Дирекција за Европу Кубанског института за пријатељство са народима:
[email protected] и [email protected]
– Туристичка агенција Amistur Cuba S.A.
[email protected]
Предлог програма:
http://misiones.minrex.gob.cu/es/articulo/poziv-i-program-49po-redu-evropske-brigade-solidarnosti-sa-kubom-hose-marti

Напустити дефетизам, вратити се на Косово

Скупштина Београдског форума за свет равноправних и ове године окупила је угледне научнике, дипломате, историчаре, културне и јавне раднике који су се сложили да је време да се напусте дефетизам, кратковидост и „меркантилистички“ прилази у процесу решавања питању статуса Аутономне Покрајине Косово и Метохија.
Као равноправна чланица УН, ОЕБС-а и других међународних организација Србија, истакнуто је на скупштини Форума, треба да покреће одговарајуће иницијативе и да се јасније и одлучније бори за поштовање њених легитимних интереса и права заснованих на Хелсиншком документу, Повељи УН, Резолуцији СБ УН 1244 као и Уставу Србије. Наводни „бољи живот“, донације, инвестиције и чланства у ексклузивним клубовима нису и не могу бити замена за суверенитет и територијални интегритет земље.
Ово су само неке поруке из извештаја и излагања учесника годишње скупштине Београдског форума за свет равноправних.
Подржавајући иницијативу за одржавањем седнице Савета безбедности УН поводом агресивног упада, масовног насиља и кршења основних људских права Срба на северу Покрајине, у излагањима учесника у дискусији је истакнуто да Србија треба да покрене иницијативу да УНМИК и генерални секретар припреме целовит извештај о још увек неизвршеним деловима Резолуције СБ УН 1244. У светлости масовног насиља према Србима на северу Покрајине потребно је посебно одговорити на питање колико се у пракси поштују и спроводе императивне одредбе Резолуције о обавезама КФОР-а и УНМИК-а да гарантују једнако безбедносно окружење за све грађане. Треба покренути иницијативу да СБ УН оцени стање остваривања права на слободан и безбедан повратак око 250.000 протераних Срба и других не-Албанаца на КиМ. Такође, изражено је и мишљење да треба покренути иницијативу за спровођење одредаба о враћању договорених контингената српске војске и полиције на Косово и Метохију, укључујући и на важније граничне прелазе. С обзиром на то да је Покрајина и даље под мандатом СБ УН, Србија треба да покрене иницијативу да Савет безбедности заузме и став о томе да ли су акти Приштине, као што су оснивање војске и многи други усвојени протеклих месеци, у складу с Резолуције или нису, речено је током расправе.

Албанија финансира Национални савет Албанаца у Србији

Влада Албаније убудуће ће, на предлог министра иностраних послова Гента Цакаја, редовно финансирати Национални савет Албанаца у Србији, а износ ће бити утврђен на основу предлога Савета. У изјави за „Бету“ председник тог тела Рагми Мустафа рекао је да Закон о националним саветима дозвољава да се те институције у Србији, осим средствима из републичког буџета, финансирају и на друге начине. „Ово је први пут да је Влада Албаније донела одлуку да редовно финансира Национални савет Албанаца у Србији.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *