Излог књиге

Роберт К. Меси
КАТАРИНА ВЕЛИКА – ПОРТРЕТ ЈЕДНЕ ЖЕНЕ
„Лагуна“, Београд

Отпочињући ову изузетну биографију приказом историјских и политичких околности које су узроковале долазак Софије од Анхалт-Цербста у Русију и удају за руског престолонаследника Петра, Меси нас, преко величанствених слика владавине царице Јелисавете, води до приче о Катаринином детињству, кључне за расветљавање неких њених каснијих поступка, одлука и ставова, пооштравајући тиме контраст између младе и идеалистичне и оне старије, сурово реалистичне Катарине.
Катарина – царица, величанствена владарска личност која је наставила тамо где је готово четрдесет година пре ње стао Петар Велики: Русији је додала велике територије, дала јој излаз на Црно море и засновала њену другу флоту, мудро водила ратове, гушила буне, а пре свега европеизовала земљу. За њене владавине биће спроведено незапамћено мало смртних казни, осниваће се болнице и сиротишта, народ ће почети да се вакцинише против великих богиња, а у Петроград и Москву сливаће се уметничка дела, па и сами уметници и интелектуалци из читаве Европе.

Александар М. Милошевић
СРПСКА ПРИЧА – СЕЋАЊА ИЗ РАТА И РЕВОЛУЦИЈЕ 1941–1945
„Службени гласник“, Београд, 2018

Типичан изданак слободарске шумадијске лозе – сасушене и готово заборављене након 1918, официр војске Краљевине Југославије до гроба веран датој заклетви и предачким заветима – који не признаје капитулацију 1941. године. Устанички вођа у Шумадији и сведок првог чина на позорници грађанског рата; командант корпуса и групе корпуса ЈВуО, поверљиви сарадник Драже Михаиловића и последњи сведок слома његове војске на Зеленгори 1945. године. Невољни изгнаник из отаџбине и канадски емигрант, физички радник и једно од првих пера српске емиграције. Бескомпромисни равногорски идеолог и песничка душа – вечито рањена због судбинског удеса његовог народа и земље од којих је био вечито раздвојен супротно својим хтењима. Човек који је, као и његов ратни командант „много хтео и много започео“, али је вихор светски однео њега и његов рад… Поживео је готово стотину година и кроз његову се судбину осликала историја српског XX века.

Хорхе Луис Борхес
КЊИГА ОД ПЕСКА
„Лагуна“, Београд

Последња Борхесова збирка садржи тринаест незаборавних кратких прича. То су фантастичне приповести, сновиђења, чак сусрети са сабласним приказама: са својим двојником; са Улриком, витком и светлом, далеким одјеком нордијске саге; са старцем, бледим и озбиљним, који долази из будућности где се учи умеће заборављања. То су и сусрети с предметима из кошмара, као што је дијаболична књига од песка, која нема ни почетка ни краја, ни средишта ни реда, те својом бесконачношћу ремети поредак стварности.
„Тако бисмо и ми сад могли рећи: свака добра књига је бесконачна док је читамо, јер непрестано одлажемо њен крај. Таква је и Борхесова Књига од песка, с причама које спадају у врхунац његовог приповедања. Кад утонемо у њу, хтели бисмо да је од живог песка“, пише Јовица Аћин у поговору.

Салман Ружди
КУЋА ГОЛДЕНОВИХ
„Вулкан издаваштво“, Београд, 2019

„Тешко могу да задржим ону веру у добро, којој сам посветио свој живот, а да не осетим врелину очаја. Чини ми се да пламен прождире читав свет који сам познавао, да све за шта сам у животу марио и за шта сам се борио, све што сам био одгајен да браним и волим, нестаје у наранџастом огњу. Пламени језици палацају око рубова приче која се ближи крају, а пламен је врео и неумољив и дочекаће свој дан“, речи су главног јунака најновије Руждијеве књиге.
У новом светском поретку алтернативне истине, Нерон Голден је величанствено посебан човек у сваком погледу. Доселио се у Америку под тајанственим околностима, преузео нови идентитет и врло брзо пронашао своје место у самом врху лествице високог друштва Њујорка. Он је богат, моћан, отац тројице синова звучних имена: Диониса, Апулеја и Петронија. Али одакле потиче то његово богатство? Ко се заправо крије иза грандиозне фасаде његове виле? И какве то утваре прогањају његову породицу, попут неког древног индијског проклетства?
Док приповеда о успону и паду Голденових, Ружди нас упознаје са својим магичним ликовима и њиховим уклетим судбинама, на оригиналан и непоновљив начин разоткривајући наше најдубље страхове и крхке снове.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *