Андреа Налес изазвала политички потрес у Берлину

Прва и (не)очекивана жртва (губитничких) избора за Европски парламент: Једина жена на кормилу најстарије немачке политичке странке (преко век и по), Социјалдемократске партије (СПД), поднела оставку на све функције – шефа партије и шефа посланичке групе у Бундестагу – у часу кад се некад моћна и веома утицајна странка нашла у драматичној егзистенцијалној кризи чиме је, ако не тренутно, доведен у питање опстанак владајуће црвено-црне коалиције и Ангеле Меркел на канцеларском трону

Иако се нешто тако могло очекивати после двоструког фијаска и суноврата најстарије немачке политичке странке (основана 23. маја 1863. у Лајпцигу), Социјалдемократске партије (СПД), у једном дану, на изборима за Европски парламент (готово 12 одсто мање гласова него на претходним изборима, 2014) и пораза на изборима у Бремену (уз Берлин и Хамбург, један од градова који имају статус и ранг покрајине), традиционалној тврђави црвених, вест да Андреа Налес „баца копље у трње“ изазвала је шок и уздрмала политички Берлин.
Прва и једина жена на кормилу Социјалдемократске партије у њеној историји, нескривено разочарана, уверена да више нема (очекивану и неопходну) подршку, одлучила се напрасно на изнуђен потез: напушта све функције – лидера странке и шефице посланичког клуба социјалдемократа у Бундестагу – у часу досад најдраматичније, егзистенцијалне кризе СПД.
Криза националних (и европских) размера Последично тежак потез. Не само за уздрмани и хаотични СПД, прети готово неизбежном политичком кризом националних, али и европских размера: згушњавају се, наиме, спекулације (и све отворенији захтеви из табора социјалдемократа) о краху велике црвено-црне (социјалдемократе-конзервативци) владајуће коалиције, чиме би најважнија чланица европске фамилије упала, на дужи рок, у политичку кризу и то у време великог превирања, и хаоса, с којим се унутар себе суочава Европска унија, и досад највећих искушења у трансатлантским односима.
Серија драстичних и драматичних пораза (историјских размера) с којом су се социјалдемократе суочиле – да споменем само оне последње (и најболније), на покрајинским изборима у Хесену и Баварској, потом (оним најважнијем) за Бундестаг, те већ споменутим, минуле недеље, у Бремену и за Европски парламент – изазвала је праву агонију у странци и учинила крах владајуће (велике) коалиције очигледнијим.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *