Велика игра малих играча

Шта нису желели, а управо то су постигли, Ангела Меркел и Емануел Макрон скупом који су организовали у Берлину, и шта нас чека на сличном скупу који ће њих двоје организовати у Паризу 1. јула?

Контраст готово да није могао да буде снажнији. На једној страни, у Пекингу, центар света у настајању, на другој, у Берлину, периферија света који нестаје. Онамо подршка нашем територијалном интегритету и суверенитету, овамо настојање да нас лише и територије, и интегритета и суверенитета. При чему онај свет у нестајању, који нам ради о глави, хрли јер мора да хрли, а мора то зато што нема другог избора, а не зато што их воли, том свету у настајању који нам је наклоњен како овај стари никада није ни помишљао да буде, таква му је наиме природа.

ПОЈАС И ПУТ СРБИЈЕ Уосталом: само шест година од званичног покретања, кинеској иницијативи „Појас и пут“ приступило је преко 120 држава, међу њима и све више чланица Европске уније и то упркос отвореном противљењу суверена Европске уније с оне стране Атлантика. Тенденција је, дакле, неумољива колико и незаустављива.
Што нас и наводи на закључак да би за Србију у погледу Косова и Метохије, то јест саме Србије и њене будућности, једино релевантно морало да буде оно што смо о Космету и Србији чули у Пекингу, а не потом у Берлину, и све би друго представљало неопростиви пуцањ у здрав разум и сопствену будућност. Јер Европска унија не може – нема – да нам понуди ништа од онога што може да нам понуди Кина. Да има, не би и сама спас тражила на Истоку.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *