У потрази за симфонијом

Фото: ђакон Драган С. Танасијевић

Шта је довело председника Србије Александра Вучића на мајско заседање Сабора – покушај враћања модела сагласја између државе и Цркве, или чињеница да се овај сабор хронолошки сместио између берлинског разговора о Космету и будућег париског на исту тему?

Мајско заседање СА Сабора СПЦ протиче у знаку разматрања по много чему судбинског националног питања – статуса Косова и Метохије. Док су с прошлогодишњег Сабора архијереји послали одлучну поруку српском народу и онима који у име тог народа врше власт о последицама које би наступиле за државу и српски народ уколико би се под спољним притисцима сагласили са „отуђењем Косова и Метохије“ из састава Србије, овогодишњи мајски Сабор, ако судимо по изјавама пуним разумевања које су након заједничког састанка дали патријарха и два председника, Александар Вучић и Милорад Додик – пролази без драматичних опомињања. Након двоипочасовног састанка с патријархом и владикама у згради Патријаршије, председник Србије је рекао да је пред нама тежак период. „Изнео сам све своје бриге. Мислим да је патријарх одлично разумео, као што ја разумем његову бригу и муке, да неко мора да доноси не тако лаке овоземаљске одлуке.“

Патријарх је пак похвалио Вучића за јуначку борбу са Србију, Косово и Метохију и све што је везано за српско име. 

Ако оцењујемо по овим изјавама, овај сабор СПЦ слути на боље разумевање односа Цркве и државе када су у питању кључне националне бриге.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *