Трамп против Дојче банке

Тужба најчувенијег клијента (председник САД) против уздрманог немачког финансијског џина и пропала „свадба слонова“: Дуго припремана, и напокон изостала, операција спасавања Дојче банке, зарад њене „шампионске“ промоције, у политичкој режији, припајањем Комерц банке, није окончала драму немачке финансијске иконе, чија судбина је и даље неизвесна

У серији скандала и афера које последњих година прате, и потресају, икону немачког банкарства и (некад) неспорни симбол немачке економске моћи, Дојче банку, још једна, најновија, невоља: банка се нашла на „линији ватре“ у беспоштедном америчком обрачуну демократа с председником Доналдом Трампом.
Иако им је пропало све што су досада покушавали и предузимали, па и најјачи „адут“ с којим су рачунали – да се докажу (сумануте) спекулације о руској умешаности у председничке изборе 2016. у Трампову корист – његови (немилосрдни) политички ривали не одустају и не посустају. Како би било шта „ишчачкали“ у намери да по сваку цену спрече његов поновни поход на Белу кућу (2020), посегли су за Дојче банком: два (конгресна) комитета у којима демократе имају већину захтевала су, судски, од немачке банке да уступи (по банкарским узусима, по правилу, тајни) „досије“ њеног најгласовитијег клијента.

Шиканирање председника

Да би то спречио, председник је пресавио табак и преко адвокатског тима, у име троје деце и седам фирми, тужио Дојче банку Федералном суду, тврдећи да је читав поступак, по њему нелегитиман и незаконит, покренут (само) да би се „председник шиканирао“ и „претресао сваки аспект његових личних финансија“, финансија његове породице и његових фирми, како би се „ишчачкао било какав материјал који би могао бити употребљив“ да се председнику „нанесе политичка штета“.
Банка је пак саопштила да су је представници комитета под вођством демократа позвали још у јануару и захтевали да „појасни пословне везе с Доналдом Трампом“ а „Блумберг“ је информисао да је Дојче банка већ почела „процес предаје докумената“ њујоршком државном тужиоцу. Реч је о документима који се односе на кредите које је банка одобравала Трампу и његовим фирмама. Обично добро обавештени „Њујорк тајмс“ тврди да му је немачка банка позајмила више од две и по милијарде долара, пре него што је постао председник, „упркос бројним сигналима да је Трамп у проблемима“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *