Почетна / Србија / Селективно – у корист противника

Селективно – у корист противника

Шта се жели постићи умањивањем значаја Резолуције 1244 као правне основе за одбрану виталних државних и националних интереса?

Пише Живадин Јовановић

У иступањима српских званичника о Косову и Метохији уобличио се врло необичан манир бирања, истицања па чак и конструисања искључиво оцена и теза које су отежавајуће за Србију и њену преговарачку позицију. Набрајање таквих „аргумената“ узело би превише простора. Чини се то у име реализма, ослобађања од митова и окретања ка будућности. Друга врста аргумената, оних које треба да користимо, за ојачавање преговарачке позиције, за одбрну легитимних државних права и интереса – није присутна. Осим, можда, аргумент да је Србија извршила све своје обавезе а други ни једну!
Новији показатељ дефетизма и селективног прилаза запажа се и у тумачењу садржине резолуције СБ УН 1244 (даље – резолуција СБ). У изјавама званичника и медијима «главног тока», готово искључиво, истичу се делови за које се верује да су против Србије а заобилази, изоставља све друго чиме се гради утисак као да у том документу нема баш ничега на што Србија може и треба да се позива. Износе се чак и неистине као што је теза да је Србија тим документом осуђена, ни мање ни више, него за тероризам. Објашњење је да се све то чини у име реализма, отрежњења и истине – а горе је и од полуистине. Раније су тај докуменат УН багателисали, нападали и тражили његово укидање представници «Квинте», «независни» аналитичари, поједини политичари, НВО – отворени заговорници хитног признавање једностраног, нелегалног отцепљеног Косова и Метохије, «ослобађање од терета Косова», напуштање политике «седења на две столице» и учлањења Србије у НАТО. Наравно, и пресвучени комнданти бивше „ОВК“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

2 коментара

 1. Upravo tako, postovani gospodine Jovanovicu, stopostotno ste u pravu u svemu sto ste napisali! Ja odavno vidim da nasa sadasnja vlast ne samo da ne koristi prave i jake argumente u odbranu naseg Kosova i Metohije nego minimizira ili ignorise sve ono sto nam stvarno ide u prilog, izlazeci sa tvrdnjama koje samo koriste teroristickim vlastima u Pristini i njihovim zapadnim pokroviteljima. Umesto da konsultuje Vas i Vase veliko diplomatsko iskustvo i mudrost, uvazeni gospodine Jovanovicu, nasa sadasnja vlast svojim izjavama i (ne)cinjenjem, udaljava nas sve vise od naseg Kosmeta. Iz neznanja ili pak namerno?
  1  0
 2. sto gore to bolje

  Neki izgleda pokusavaju da nas ubede da je protivustavni Briselski sporazum bolji od Rezolucije 1244 iako nismo dobili ni sarenu lazu zvanu ZSO.
  1  0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *