Селективно – у корист противника

Шта се жели постићи умањивањем значаја Резолуције 1244 као правне основе за одбрану виталних државних и националних интереса?

Пише Живадин Јовановић

У иступањима српских званичника о Косову и Метохији уобличио се врло необичан манир бирања, истицања па чак и конструисања искључиво оцена и теза које су отежавајуће за Србију и њену преговарачку позицију. Набрајање таквих „аргумената“ узело би превише простора. Чини се то у име реализма, ослобађања од митова и окретања ка будућности. Друга врста аргумената, оних које треба да користимо, за ојачавање преговарачке позиције, за одбрну легитимних државних права и интереса – није присутна. Осим, можда, аргумент да је Србија извршила све своје обавезе а други ни једну!
Новији показатељ дефетизма и селективног прилаза запажа се и у тумачењу садржине резолуције СБ УН 1244 (даље – резолуција СБ). У изјавама званичника и медијима «главног тока», готово искључиво, истичу се делови за које се верује да су против Србије а заобилази, изоставља све друго чиме се гради утисак као да у том документу нема баш ничега на што Србија може и треба да се позива. Износе се чак и неистине као што је теза да је Србија тим документом осуђена, ни мање ни више, него за тероризам. Објашњење је да се све то чини у име реализма, отрежњења и истине – а горе је и од полуистине. Раније су тај докуменат УН багателисали, нападали и тражили његово укидање представници «Квинте», «независни» аналитичари, поједини политичари, НВО – отворени заговорници хитног признавање једностраног, нелегалног отцепљеног Косова и Метохије, «ослобађање од терета Косова», напуштање политике «седења на две столице» и учлањења Србије у НАТО. Наравно, и пресвучени комнданти бивше „ОВК“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

2 коментара

  1. Avatar

    Upravo tako, postovani gospodine Jovanovicu, stopostotno ste u pravu u svemu sto ste napisali! Ja odavno vidim da nasa sadasnja vlast ne samo da ne koristi prave i jake argumente u odbranu naseg Kosova i Metohije nego minimizira ili ignorise sve ono sto nam stvarno ide u prilog, izlazeci sa tvrdnjama koje samo koriste teroristickim vlastima u Pristini i njihovim zapadnim pokroviteljima. Umesto da konsultuje Vas i Vase veliko diplomatsko iskustvo i mudrost, uvazeni gospodine Jovanovicu, nasa sadasnja vlast svojim izjavama i (ne)cinjenjem, udaljava nas sve vise od naseg Kosmeta. Iz neznanja ili pak namerno?

  2. Avatar
    sto gore to bolje

    Neki izgleda pokusavaju da nas ubede da je protivustavni Briselski sporazum bolji od Rezolucije 1244 iako nismo dobili ni sarenu lazu zvanu ZSO.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *