Русија се спрема за космичке ратове

Развој борбених ласера, нових горива, ракетне, комуникационе и информатичке технологије води ка томе да ће глобални оружани сукоби почињати, а могуће је и завршавати се – у свемиру

Борбени ласери, ловачка авијација нове генерације, сателити и много шта друго – то су одлике Оружаних снага Руске Федерације последњих година. Овај прозор у будућност сада је одшкринут и треба да буде отворен за пријем потпуно нових врста наоружања. Руска војска усваја нови концепт организације и приступа решавању безбедносних задатака, где се највише пажње придаје високотехнолошком ратовању, а не масовности, што је деценијама и вековима било у темељу одбрамбене доктрине. Овај елемент је и сада важан, али у први план избијају индивидуална и колективна опремљеност и обученост по највишим светским стандардима, али се не запоставља ни социјална компонента. Другим речима, војник мора да буде егзистенцијално збринут, задовољан, не мора да брине да ли његова породица има кров над главом и довољно средстава за пристојан живот. Војна професија поново је уздигнута на пиједестал бранилаца отаџбине, а не као што је било раније – срозана на ниво социјалних случајева.

[restrict]

РАТНА ПОЗОРНИЦА ПЕЊЕ СЕ – У НЕБО

Техничко-технолошка опремљеност је ипак најважнија. Суперсила чија је војска застарела и лоше одржавана не може да задржи статус глобалног играча. То је ситуација с којом се Русија сусрела током 1990-их година и владавине Бориса Јељцина. Председник Владимир Путин схватио је да ће се политички утицај у свету, али и безбедносна ситуација у самој Русији и даље смањивати ако не буду били у стању да обнове војну моћ и поново се приближе снази Сједињеним Америчким Државама. То је препознато као примарни задатак и приступило се његовој реализацији, водећи ипак рачуна да ослабљена економија не би издржала нову трку у наоружању.
Одлучено је да главни правац мора да буде брз и скоковит технолошки искорак, али на тај начин да главни конкуренти не буду само достигнути већ одмах и престигнути. Други задатак био је подизање војне индустрије на виши ниво него што је то било у Совјетском Савезу. Уз битну разлику: развој треба да се базира на повећању извоза наоружања, а не само ради снабдевања домаће армије. Није се штедело на промоцијама, маркетингу и улагањима у „трговински сектор“, укључујући и појачане активности војне дипломатије, чији је ово превасходни задатак постао. Успех се мерио количином извезеног наоружања и приливом новца по том основу. А тај новац коришћен је за даља истраживања, подизање нових и модернизацију старих производних погона.
Русија држи другу позицију на листи светских извозника наоружања, одмах иза САД. Нису ретки аналитичари који највише у томе виде узроке избијања новог хладног рата између Вашингтона и Москве. Американци нису могли да допусте да руска војна производња преузима примат у свету, знајући да то доводи у опасност опстанак НАТО-а, али и позицију САД у свету. Пример америчког супротстављања турским набавкама руског ПВО система С-400 најбоље показује колико је Вашингтон осетљив на послове који руше монопол на продају оружја „савезницима“.
У ком правцу све иде видело се и прошле недеље на састанку Путина с руководством Министарства одбране и војне индустрије. Овог пута руски шеф државе највећу пажњу уделио је ласерском комплексу „Пересвет“, предвиђеном за обарање авиона, ракета и беспилотних летелица. Путин је и раније говорио о неопходности решавања проблема у ракетно-космичком сектору, али и успесима у наоружавању најмлађег рода војске, Ваздушно-космичких снага (ВКС). Све то, очигледно, подстакло је недавно америчког лидера Доналда Трампа да изјави да је и Америци неопходан овај нови род, имајући у виду да и Пекинг крупним корацима напредује у тој области.
Дакле, суперсиле су добро разумеле на који начин ће се водити ратови будућности и да ће глобални оружани сукоби почињати, а могуће је и завршавати се – у свемиру. Данас то више није научна фантастика. Развој ракетних мотора, високоенергетских горива нове генерације, комуникационе и информатичке технологије, као и борбених ласера, омогућава да се главна позорница потенцијалних ратних дејстава са земље пренесе високо у небо. Ко не буде био у стању да се вине најмање 300 километара изнад Земље, тешко ће моћи да парира нараслој снази конкурената.

ЛАСЕРСКО ОРУЖЈЕ НА БОРБЕНОМ ДЕЖУРСТВУ

Путин је с војним врхом сагледао и могућности руског наоружања заснованог на „новим принципима физике“. Према речима руског лидера, управо овакво оружје одређиваће борбени потенцијал руске армије и флоте током скоро читавог 21. века. „Осим тога размотрићемо рад над системима ласерског оружја уз коришћење домаће оптике и високоосетљиве оптоелектронике, укључујући и типове наоружања које се донедавно, ако ћемо поштено, сусретало само у фантастичним причама. Имам у виду борбене ласерске комплексе тактичког нивоа. Они су већ створени у пракси“, подвукао је председник и додао да је реч о ласерском систему „Пересвет“ који се већ користи у руским јединицама. Подсетимо, први пут је Путин о овом оружју говорио у свом обраћању парламенту 1. марта 2018. године, када је домаћој и светској јавности приказао низ најновијих војних достигнућа.
Борбени ласер намењен је неутралисању противничких ракета, авиона и, претпоставља се, сателита. Снажан ласерски зрак пробија оплату и уништава унутрашњу апаратуру летећег објекта, а „Пересвет“ ће штитити кључне објекте војне инфраструктуре, укључујући места дислокације стратешких нуклеарних ракетних система. „Русија је прва држава која је поставила ласерско оружје на борбено дежурство. Ласерско оружје даје огромне предности ономе ко њиме располаже: пуцањ готово ништа не кошта, а циљ се уништава брзином светлости“, уверава војни експерт Јуриј Кнутов, али и објашњава мане овог оружја. Систем је гломазан, а зрак највероватније не пролази кроз кишу и маглу. Зато га треба активно експлоатисати да би се убрзало стварање савршенијих варијанти. „Уверен сам да ће бити створени компактни копнени и поморски комплекси. При томе, домаћи авиони такође ће се опремати малим, али снажним ласерским уређајима. С њиховом појавом проблеми кише и магле неће више бити актуелни“, сматра Кнутов.
Сусрет Путина и војног врха посвећен оружју заснованом на другачијим физичким принципима затворио је серију традиционалних мајских састанака овог типа (одржавају се у мају и новембру). Недавни сусрети били су посвећени модернизацији ВКС, рода војске формираног 2015. године. ВКС сачињавају Војноваздушне снаге, Војска противваздушне (ПВО) и противракетне одбране (ПРО), као и Космичка војска. Ова последња одговорна је за одбијање претњи из свемира, лансирање космичких апарата и управљање орбиталном групацијом. Претходно је Путин изјавио да је Русија озбиљно обновила ВКС – у периоду 2013–2018. Министарство одбране добило је више од хиљаду нових и модернизованих авиона и хеликоптера, па данас удео савремених машина у авијацији чини 65, а у целом ВКС чак 75 одсто.
„Њихове борбене могућности демонстриране су током операције против терориста у Сирији“, подвукао је Путин. Најављено је да ће до 2028, у оквиру новог Државног програма наоружања ВКС добити 76 серијски произведених ловаца пете генерације Су-57, односно три авијацијска пука. Тренутно се ради на пројекту новог „авионског мотора друге етапе“ за Су-57, али засада он није довршен и тек после тога ће пета генерација руске ловачке авијације бити у пуној борбеној употреби. Путин је указао и на обнову нуклеарне стратешке тријаде, после чега ће авиони Ту-95МС, Ту-22М3 и понос руске авијације Ту-160 бити у стању да користе најновије крстареће ракете и „друга перспективна убојна средства“. Очекује се да у наредном периоду 12 авиона Ту-160 прођу најдубљи степен модернизације, али ће и њих у будућности заменити стратешки бомбардер нове генерације, сада познат само под именом ПАК ДА, који ће такође производити „Тупољев“.

НАОРУЖАЊЕ У СВЕМИРУ – МИР НА ЗЕМЉИ

Наравно да ово није ни приближно цео списак најновијих достигнућа руске војноинжењерске мисли. Проблем с финансирањем свих ових програма као и увек постоји, али се он превазилази извозом мање напредних система, али и програмом наоружања домаће армије који не предвиђа брзе већ постепене преображаје. За последњих десетак година руска оружана сила је значајно напредовала и модернизована је, па разлога за журбу више нема – осим када је реч о научним истраживањима. После успешних тестирања хиперсоничног наоружања у Русији, за Москву, али и Вашингтон и Пекинг тренутно је приоритет стварање противсателитског наоружања, које може да дејствује у „ниским орбитама“, између 300 и 500 километара од Земље. Руси у ову сврху већ развијају савременију варијанту совјетске експерименталне ракете 79М6 „Контакт“, коју могу да лансирају ловци-пресретачи Миг-31. Сличне могућности имаће и противракетни системи „Нудољ“, али и С-500, чије се појављивање очекује у скоријој будућности. Путин и Руси подижу високо технолошку границу наоружања – све до свемира. Можда је то неопходно да би се на Земљу спустио мир.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *