Путин: Русија ће чинити све што је потребно да јача свој војни потенцијал

Руски председник Владимир Путин поручио је у говору на Паради победе на Црвеном тргу да су поуке Другог светског рата и даље актуелне и да ће Русија чинити све што је потребно да јача свој војни потенцијал. Он је такође позвао међународну заједницу да формира јединствен систем безбедности, како би се супротставила претњама.

Честитајући Дан победе као „дан победе и туге“, руски председник је рекао да је у историји Русије било много херојских подвига, али да Победа над нацизмом заузима посебно место.

„Са сваком годином осећамо моћ великог подвига и тријумфа нашег народа. Управо је он одбранио домовину и постао главни ослободилац народа Европе“, рекао је Путин учесницима Параде.

Како је нагласио, дрској сили нацизма покориле су се многе државе, а мислили су да могу за неколико недеља да прегазе и Совјетски Савез — хиљадугодишњу историјску Русију — није им успело.

Према речима руског председника, победу у Другом светском рату ковао је читав народ, борили су се до последњег, а војничка порука „умиремо, али се не предајемо“ није заборављена. Половина бораца, како је истакао, није имала више од 25 година.

„Војници нису жалили живот за слободу земље. Никада нећемо заборавити њихову храброст и самопожртвовање“, поручио је Путин.

Он је подсетио на велике битке код Стаљинграда, Курска, борбе код Смољенска, Одесе, Севастопоља, блокаду Лењинграда. „Да, после вероломне инвазије непријатеља на нашу територију било је и пораза и губитака, али то није сломило Русију“, додао је руски председник.

Међутим, упозорио је руски председник, сведоци смо да у низу земаља свесно искривљују догађаје из времена рата, да они који су заборавили на човечност, бестидно лажу своју децу.

„Наша је света дужност да заштитимо истинске хероје. Живите у различитим земљама, али подвиг који смо заједно извршили немогуће је делити. Увек ћемо одавати пошту свима вама и Победи која је била и остала једна за све“, поручио је Путин.

Нагласивши да су поуке прошлог рата актуелне, он је истакао да ће Русија чинити све да осигура војни потенцијал земље и престиж ратне службе и бранилаца отаџбине.

Истовремено, Русија је отворена за сарадњу са свима који су спремни да се супроставе екстремизму и тероризму, рекао је Путин и позвао међународну заједницу да формира јединствен систем безбедности, како би се супротставила претњама.

Позивамо све земље да постану свесни одговорности за заједничку безбедност, рекао је шеф Кремља.

На крају је поручио: „Ништа нисмо заборавили и свето одајемо пошту подвигу војника Победе. Слава народу победиоцу.“

Како је раније најављено, у паради на Црвеном тргу учествовaло је више од 13 хиљада војника и 132 јединице технике, као и 74 авиона и хеликоптера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *