Порука из Ниша

 Зашто српска војна парада више иритира НАТО него што њихове војне вежбе у окружењу иритирају Србију?

Недавна парада у Нишу, којом су приказане разне нове могућности наше војске и полиције, изазвала је бројне и бурне реакције, не само у региону него и код водећих НАТО држава. Није спорно да је наш политички врх овом парадом желео да пошаље политичку поруку, пре свега нашем народу, а онда и целом свету. Поруку је могао да разуме свако добронамеран – да Србија јача своје одбрамбене способности у циљу очувања суштинске независности и војне неутралности, заштите српског народа и виталних интереса Србије. Нажалост, неки у нашем окружењу и на Западу ову поруку нису разумели, и параду су протумачили на свој начин.

НИШКА СИМБОЛИКА

По томе што је овога пута парада одржана у Нишу, а не у Београду, закључили су да је то војна претња лажној држави Косово. И не само то него да је Ниш симболично изабран због Српско-руског хуманитарног центра, како би се јачале везе с Руском Федерацијом. Приказ новог моћног оружја руског порекла протумачили су као војно повезивање с Русијом и постепено одрицање од прокламоване војне неутралности. То је узнемирило западне стратеге који су злонамерно проценили да Србија полако клизи у формални војни савез с Русијом. И није то крај њихових погрешних закључивања и процена, јер су масу погрешних закључака извукли и из ешелона ветерана, који су први пут учествовали у дефилеу, а које су покушали да прикажу као „марш ратних злочинаца“.
Међутим, ако занемаримо те злонамерне и погрешне закључке, они који су из неких својих разлога уложили много напора да ослабе српску војску сада имају разлога за бригу. Брзином коју нико није могао да претпостави, Војска Србије постаје добро опремљена, одлично наоружана и веома мотивисана да брани слободу и независност. Ако је неко сумњао да ли је то баш тако, на овој паради се могао уверити. Парада је изведена савршено, без грешке, што нам штошта говори о стању у војсци и полицији, јер компликоване радње на том нивоу професионализма не би могли да изведу немотивисани и незаинтересовани кадрови. Демонстрирана је велика посвећеност и велико поштовање према народу и држави. Очито да сада нервозу прави раскорак између онога какву српску војску НАТО жели да види, и онога што су видели, и да их је темпо унапређења српских одбрамбених способности изненадио.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *