Орлићи с НАТО крилима

Македонија – председнички избори

Иако је изабрани председник Северне Македоније (северни) Македонац, стварни победници ових избора су Албанци и НАТО, што говори у ком правцу ће се кретати земља с промењеним именом

Драма која је пратила први круг председничких избора у земљи с новим називом – Северна Македонија – није у тој мери пратила и други круг „борбе“ само два кандидата, иако се очекивала. Кандидат владајуће коалиције СДСМ–ДУИ Стево Пендаровски изабран је за првог председника Северне Македоније, објавила је Државна изборна комисија. Пендаровски је освојио око 52 одсто гласова, док је кандидаткиња ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска Давкова освојила 44,56 одсто гласова. Излазност је била 46,44 одсто чиме је пређен неопходни цензус од 40 процената изашлих бирача.
Пендаровски је, славећи победу, посебно нагласио да се ради о „победи већине грађана Северне Македоније, независно од етничке или политичке припадности“, како би неутралисао критике да је победу остварио гласовима Албанаца, док је остали део изјаве била очекивана фраза о „загарантованом путу напред – за људе, земљу, пут ка НАТО и ЕУ, ка развијеном свету где припадамо“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *