Огледало снаге Србије

Војно-полицијска парада у Нишу

Мада парадно показивање светлог оружја и обучености припадника Војске Србије и МУП-а представља начин да се искаже оперативна способност тих састава, овога пута смо свету поручили и да је домаћа наменска индустрија кадра да произведе и најсложеније системе, и да је осавремењени одбрамбено-заштитни систем поуздана брана против сваковрсног угрожавања слободе и независности земље

Пише Звонимир Пешић

Назив заједничке активности Војске Србије и полиције наше земље,

„Одбрана слободе“, на свој начин говори о циљевима и дометима овогодишње параде у Нишу, организоване поводом Дана победе. Том догађају присуствовао је државни и војни врх Републике Србије, али и гости из иностранства.

НОВА ОПРЕМА Последњих година улагања у систем одбране и унутрашње одбране земље значајније су већа у односу на претходни период, а реч је пре свега о набавци савремених борбених система, јер нека оружја нису набављана готово четири деценије. Србија се, до пре годину-две, налазила пред ситуацијом да неће бити кадра да заштити свој ваздушни простор, али је набавком шест авиона Миг-29 у Русији и четири у Белорусији знатно унапредила своје одбрамбене способности. Копнена војска је добила оклопно борбено возило ,,Лазар 3“, оклопно возило ,,Милош“, систем возила намењеног за транспорт и лансирање ракета са корекцијом путање ,,Шумадија“, домета до 285 километара, ракете ,,Јерина“ и ,,Јерина 2“, самоходни топ-хаубицу ,,Нора“, самоходно артиљеријско возило ,,Александар“, модуларну аутоматску пушка за 21. век…

У приказу је учествовало више од 4.000 војника и полицајаца, око 300 борбених и неборбених возила и система и око 40 ваздухоплова, а претходиле су му вишедневне припреме и увежбавања.

Целокупна активност планирања, организовања и извођења параде била је поверена команданту Копнене војске генерал-потпуковнику Милосаву Симовићу, који је свему утиснуо лични печат. Командант приказа био је заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, а у име МУП-а одговоран је био командант Жандармерије, пуковник полиције Дејан Луковић.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *