Огледало снаге Србије

Војно-полицијска парада у Нишу

Мада парадно показивање светлог оружја и обучености припадника Војске Србије и МУП-а представља начин да се искаже оперативна способност тих састава, овога пута смо свету поручили и да је домаћа наменска индустрија кадра да произведе и најсложеније системе, и да је осавремењени одбрамбено-заштитни систем поуздана брана против сваковрсног угрожавања слободе и независности земље

Пише Звонимир Пешић

Назив заједничке активности Војске Србије и полиције наше земље,

„Одбрана слободе“, на свој начин говори о циљевима и дометима овогодишње параде у Нишу, организоване поводом Дана победе. Том догађају присуствовао је државни и војни врх Републике Србије, али и гости из иностранства.

НОВА ОПРЕМА Последњих година улагања у систем одбране и унутрашње одбране земље значајније су већа у односу на претходни период, а реч је пре свега о набавци савремених борбених система, јер нека оружја нису набављана готово четири деценије. Србија се, до пре годину-две, налазила пред ситуацијом да неће бити кадра да заштити свој ваздушни простор, али је набавком шест авиона Миг-29 у Русији и четири у Белорусији знатно унапредила своје одбрамбене способности. Копнена војска је добила оклопно борбено возило ,,Лазар 3“, оклопно возило ,,Милош“, систем возила намењеног за транспорт и лансирање ракета са корекцијом путање ,,Шумадија“, домета до 285 километара, ракете ,,Јерина“ и ,,Јерина 2“, самоходни топ-хаубицу ,,Нора“, самоходно артиљеријско возило ,,Александар“, модуларну аутоматску пушка за 21. век…

У приказу је учествовало више од 4.000 војника и полицајаца, око 300 борбених и неборбених возила и система и око 40 ваздухоплова, а претходиле су му вишедневне припреме и увежбавања.

Целокупна активност планирања, организовања и извођења параде била је поверена команданту Копнене војске генерал-потпуковнику Милосаву Симовићу, који је свему утиснуо лични печат. Командант приказа био је заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, а у име МУП-а одговоран је био командант Жандармерије, пуковник полиције Дејан Луковић.
[restrict]

ОДБРАНА СЛОБОДЕ Поздрављајући присутне, генерал Симовић је истакао да су учесници приказа „Одбрана слободе“ потомци славних предака, ратника који су увек бранили своје, поштовали туђе и били несаломиви стуб српске државности и слободе.

„Данас српски војници и полицајци корачају напред истим духом борбености и јунаштва, победе и славе, као њихови преци, потпуно посвећени војном и полицијском позиву“, нагласио је генерал Симовић.

Приказ је започео демонстрационим скоком припадника 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде из хеликоптера ХТ-40 са висине од 2.000 метара, а заставу Републике Србије носио је заставник Владимир Кржалић, инструктор падобранства прве класе.

Потом су наступили пешадијски, моторизовани и ваздухопловни ешелон. Окупљени грађани аплаузом су поздравили ветеране војске и полиције, људе који су деведесетих година учествовали у борбеним дејствима. Међу њима је био и потпуковник у пензији, заменик команданта 53. граничног батаљона Драгутин Димчевски, који је од првог дана напада на Кошаре (9. април), па све до 14. јуна 1999. године бранио нашу границу.

У саставу пешадијског ешелона биле су јединице Војске Србије опремљене по Пројекту 1500 и 1500+, као и специјална јединица и посебне јединице МУП-а опремљене најсавременијим наоружањем и опремом. Пројекти се односе на опремање специјалних, противтерористичких, извиђачких и јединица војне полиције најсавременијим наоружањем и опремом за извршавање најсложенијих задатака у одбрани Републике Србије.

На паради се могао видети и подешелон ратних застава јединица Војске, које су носили кадети прве и друге године Војне академије, међу којима је 100 застава ратних јединица, од чега 50 пуковских застава из Првог светског рата, 25 застава из Другог светског рата, као и заставе јединица које су учествовале у борбеним дејствима у току агресије НАТО-а.

У дефилеу су наступили припадници 1, 2, 3. и 4. бригаде Копнене војске, наоружани савременим наоружањем и опремом за дејства дању и ноћу. Наоружани су пушкама М-21 5,56 мм домаће производње, савременим телекомуникационим средствима којима се у реалном времену врши пренос информација између елемената борбеног распореда, и заштитним прслуцима МД-12.

Наступили су и подешелон 72. извиђачко-диверзантског батаљона Специјалне бригаде, чији су припадници наоружани аутоматским пушкама СКАР, а у оквиру Пројекта 1500 опремљени су новим комплетима заштитне балистичке опреме произвођача „Јумко“ Врање. Наступио је и Батаљон за противтерористичка дејства наоружан аутоматским пушкама СКАР и пиштољима ГЛОК, затим подешелон 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде чији су припадници опремљени савременим оптоелектронским средствима МОСКИТО и ДСВ-12, затим и припадници другог подешелона 63. падобранске бригаде, наоружани аутоматским пушкама „Хеклер и Кох“ и подешелон Командног батаљона Специјалне бригаде.

Уследио је налет групе хеликоптера Гама и хеликоптера Ми-35 са посадама из Руске Федерације. Потом се одвијао налет групе хеликоптера МУП-а предвођен хеликоптером С-76 Сикорски у пратњи хеликоптера Бел 212 и Газела. Небом изнад Ниша надлетали су и хеликоптери Војске Србије Ми-8, Ми-17, Гама и Газела.

У саставу подешелона артиљеријских јединица продефиловале су топ-хаубице НОРА 152 мм и топови 130 мм, којима је опремљена Мешовита артиљеријска бригада. Затим је прошао подешелон Самоходних вишецевних лансера ракета ОГАЊ, артиљеријског ракетног оруђа намењеног за неутралисање просторних циљева.

У Нишу се могао видети и подешелон 250. ракетне бригаде из састава РВ и ПВО, са возилима за дотур и постављање ракета на лансирну рампу ракетног система НЕВА, са ракетама којима су током НАТО агресије 1999. године оборени авиони Ф-117 и Ф-16, као и возила за превоз и претовар ракета КУБ.

Наступио је подешелон нове генерације артиљеријских оруђа, кога су чинили оруђа НОРА 155 мм Б-52, која се налази у наоружању јединица Војске Србије и оруђа ШУМАДИЈА и АЛАС, која својим карактеристикама задовољавају захтеве савремених артиљеријских оруђа. На зачељу подешелона била су логистичка возила за снабдевање оруђа НОРА Б.

Гардисти су наступили са својим чувеним егзирциром који је такође измамио аплаузе грађана.

Уследила су средства из развоја међу којима су командно-извиђачка оклопна возила, беспилотна летилица ПЕГАЗ и друга.

Авиони ЛАСТА надлетели су ешелоне на нишком булевару, а затим и авиони Супергалеб Г-4. Небом су, потом, прелетели авиони ОРАО, да би се у финалном делу параде појавили мигови 29.

На зачељу моторизованог ешелона моћно је маршовао подешелон са 51 тенком М-84 испред којих је ишао модернизовани тенк Т-72 руске производње са посадом из Оружаних снага Руске Федерације, којим ће у наредном периоду бити опремљене и јединице Војске Србије.

ВИСОКИ ЗВАНИЧНИЦИ

Приказу способности „Одбрана слободе“ присуствовали су председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, председница Народне Скупштине Републике Србије Маја Гојковић, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, министар националне одбране Грчке Евангелос Апостолакис, председавајући Комитета за спољне послове Федералног савета Руске Федерације Константин Косачев, делегација Оружаних снага Руске Федерације са замеником команданта Западног војног округа генерал-потпуковником Игором Серицким на челу, министар одбране Александар Вулин, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, чланови Владе, представници верских заједница, војнодипломатског кора, институција, те гости из иностранства и многобројни грађани Ниша и околине.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *