НА УДАРУ ГЕНЕТИЧКОГ ОРУЖЈА

НОВОСТИ САВРЕМЕНЕ АПОКАЛИПСЕ

Председник Владимир Путин потписао је указ „О основама државне политике РФ у области обезбеђивања хемијске и биолошке безбедности до 2025. и убудуће“.  С којим претњама се у наредном периоду Русија може суочити?

У документу који је председник Русије Владимир Путин потписао наводи се да је неопходно да се све снаге Русије усмере на „заштиту становништва и животне средине од негативног дејства опасних хемијских и биолошких чинилаца, спречавање хемијских и биолошких претњи, стварање и развој система праћења хемијских и биолошких претњи, као и остваривање међудржавне и међународне сарадње у области хемијске и биолошке безбедности“. Поред опасности од хемијског загађења везаног за индустријску производњу и друге видове привреде, као и могућности да се, због јачања светских трговинских веза, опасне супстанце увезу у Русију, ту је и ширење хемијског наоружања до кога би могли да дођу терористи.
[restrict]

Ипак, најважније претње налазе се у области заштите од биолошке опасности. Оне се састоје, између осталог, у модификовању особина и облика патогених биолошких агенаса и својстава њихових преносилаца, као и у измени места обитавања преносилаца инфекција повезаног с климатским променама и природним катастрофама. Ту је и могућност да микроорганизми пробију баријере између врста које су, у исти мах, повезане са променама генотипа и фенотипа организма човека, животиња и биља што настају под утицајем трансформација у спољашњој средини. Могу се јавити и нове инфекције, изазване непознатим патогеним микроорганизмима, уз уношење ретких или на територији Русије непознатих инфекција, као и повратак инфекција за које се сматра да су ишчезле. Изазов је и пројектовање и стварање патогених клица уз помоћ синтетичке биологије. Наглашена је опасност од биотероризма, то јест, како пише у документу, „примене биолошких и сличних технологија за израду, ширење и коришћење потенцијално опасних биолошких агенаса као биолошког оружја са циљем диверзије или терористичких аката“.

Ту је, најзад, и озбиљно помињање генетичког оружја. У указу као опасност се наводи „реализација, без икаквог надзора, опасне техногене активности, између осталог и уз коришћење генетичко-инжењерских технологија и технологија синтетичке биологије“. У документу се помиње и заштита различитих база података (укључујући и генетске) од „несанкционисаног приступа“.

Указано је и на неопходност пажљиве вакциналне политике, уз „сероепидемиолошко праћење и оцену популационог имунитета на актуелне инфективне болести (имуноструктуре), чија је појава или ширење повезано са негативним деловањем биолошких фактора“. Велика пажња се мора посветити и загађењу наночестицама, које се у ваздуху јављају као резултати производње наноматеријала. За руску државу биће веома важна анализа могућих терористичких аката помоћу хемијског и биолошког оружја. Оно што се донедавно сматрало „теоријом завере“ сада излази у јавност као саставни део државних стратешких докумената.

ОД КОМАРАЦА КА ЉУДИМА Крајем 2017. објављено је да је на скупу експертске групе УН у Торонту дошло до озбиљних спорова с представницима САД, јер се сазнало за пројекат агенције ДАРПА (Defense Advanced Research Project Agency) везан за генетичка истраживања чији је циљ слабљење нагона за парењем код комараца ради истребљења маларије, пре свега у Африци. Ови огледи обављају се, између осталог, уз производњу синтетичке рибонуклеинске киселине помоћу које се интервенише у генима популације маларичних комараца. На основу Конвенције УН о биодиверзитету тражено је обустављање оваквих огледа. Један од стручњака УН који је учествовао на скупу у Торонту рекао је за „Гардијан“: „Можете да уклоните вирусе, па и целу популацију комараца, али то може имати последице по друге животињске популације које од њих зависе. Брига коју бринем тиче се опасности да се са природним окружењем учини нешто непоправљиво, упркос добрим намерама, и то пре но што сасвим схватимо начине на које ће технологија деловати.“

Џон Томас, из ETC групе, која је открила „антикомарачке“ намере америчке војне агенције, изјавио је да су огледи попут ових извор опасности по мир и прехрамбену безбедност, као и да је милитаризација гена невиђена претња за све и сваког. Тод Куикен, који је радио за ГБИРД,  фирму у подсистему ДАРПА, упозорио је светску јавност да је све више научника на Западу грантовима приморано да ради за војску, и да су САД од 2008. до 2014. уложиле сто милиона долара у развој синтетичке биологије, са сумњивим намерама. Какве везе имају маларични комарци и извесни етноси? У питању је настојање да се и једни и други истребе. Селективно.

Генетичко етничко оружје је, по дефиницији, оружје чији је циљ биолошки удар на неку етничку групу, то јест коришћење генотипа одређеног етноса за производњу и ширење заразних болести, са циљем уништења те групе. О томе је, у научнофантастичном роману „Шеста колона“ (касније објављеном као „Прекосутра“) 1942. писао Роберт Хајнлајн као о могућности да се створи нека врста селективне радијације која би зауставила „свеазијску претњу“.

Године 1997. амерички секретар одбране Вилијем Коен говорио је о претњи од „етничког биооружја“, а стратешки документ „Реконструкција америчке одбране“ настао нешто касније указао је на оваква оружја као на „политички употребљива средства“. Већ наредне године избила је медијска афера с причом о израелској „етничкој бомби“ која би могла да се искористи у рату против Арапа. Текст је објавио „Сандеј тајмс“, али су ускоро стигли демантији – наводно, у питању је само научнофантастични роман израелског научника Дорона Станицког. О могућности генетичке бомбе писали су Винсент Сарич и Френк Миле у књизи „Раса: стварност људских разлика“, објављеној 2004. Исте године Дејвид Адам је у „Гардијану“ објавио чланак о другом делу извештаја Британског медицинског удружења који се појавио под насловом „Биотехнологија, оружје и човечанство“ (први део је публикован у последњој деценији 20. века). У том извештају је указано на близину тренутка у коме ће генетичко оружје постати могуће. Један од учесника у стварању овог документа Малколм Дандо, професор на Универзитету Бредфорд, истакао је: „Проблем је у томе што иста технологија која се развија ради производње нових вакцина и лечење Алцхајмерове и сличних болести може бити искоришћена за злочиначке циљеве.“

Британски медицинари су указали на „Пројекат сунчев сјај“ немачких научника, а који се бавио упливом једне врсте геномских мутација, тзв. „појединачних нуклеотидних полиморфизама“, које утичу на генетске разлике између етничких група. Установљено је да оваква истраживања омогућавају увид у стотине, па и хиљаде, ДНК секвенци различитих етничких група, а које би могле бити нападнуте ако се генетичко оружје развије до краја. Године 2005. Међународни комитет Црвеног крста издао је саопштење по коме „потенцијални напад на посебне етничке групе биолошким оружјем није тако далеко“.

У Конгресу САД 2008. организована су излагања на тему „Генетика и остале технологије модификације човека: брижљиво међународно регулисање или нова трка у наоружању“. Ричард Хајез, извршни директор Центра за генетику и друштво, тада је упозорио да је у свету, још пуном мржње, ксенофобије и расизма, сасвим могуће да генетичка оружја постану широко доступна. Указао је на „техноеугеничку трку у наоружању“ коју могу да развију националисти, као и на стварање „етноспецифичних патогених организама“, те на неопходност да се под цивилну контролу ставе војна испитивања у области генетике.

Године 2012. часопис „Атлантик“ упозорио је на могућност напада генетичким оружјем на појединца (рецимо, председника САД), позивајући се на већ обављена истраживања са позитивним исходом у области индивидуалне генске терапије. То јест ако лечимо, можемо и да убијемо. Сазнало се да америчке обавештајне службе сакупљају ДНК трагове светских вођа, али штите од неовлашћеног приступа гене америчког председника.

Године 2016. „Форин полиси“ скренуо је пажњу светске јавности на етничка биолошка оружја која би, ако се доврше „напредна истраживања“, могла да стерилишу „генетски повезану етничку популацију“.

НА ГРАНИЦАМА РУСИЈЕ Још 2007. Русија је забранила извоз свих биолошких узорака, од косе до крви. Било је опонирања, јер је то спречавало заједнички рад руских стручњака са светским медицинским установама. Али одлука је донета – с разлогом.

Десет година касније Путин упозорава: „Биолошки материјал се сакупља широм Русије. И узимају га од разних етноса и људи који живе на разним географским тачкама Руске Федерације. То се ради с одређеним циљем и професионално. Ето какав предмет интересовања постадосмо.“ Томе је претходио јавни тендер америчких власти за набавку ДНК становника Русије. Здравих, без тешких обољења, од хепатитиса Б до сифилиса.

У октобру 2018. Русија скреће пажњу домаће и светске јавности на постојање Центра за истраживање јавног здравља „Ричард Г. Лугер“ у Тбилисију, главном граду Грузије. У питању је лабораторија за производњу биолошког оружја и непосредна претња Русији. У обраћању јавности, командант руских јединица за заштиту од радијације, хемијског и биолошког оружја Игор Кирилов истакао је да је у питању само једна од сличних лабораторија које су САД подигле на границама према Русији и Кини. Податке о правој намери господара Центра за истраживање јавног здравља изнео је бивши државни секретар Грузије Игор Гиоргадзе, истакавши да његова отаџбина нема никакве везе с том лабораторијом. Међу документима које је Гиоргадзе неовлашћено „декласификовао“, а везани су за центар „Ричард Г. Лугер“, налазе се и патенти за дронове који преносе заражене инсекте, као и пројектили чије испаљивање омогућује ширење хемијских и биолошких агенаса. Наравно, амерички званичници су порекли све ове тврдње, представљајући своју лабораторију у Тбилисију као установу за заштиту грађана од биолошких претњи и унапређење здравља људи и животиња.

Генерал Кирилов је, поводом ове „мирољубиве“ приче, изнео доказе да је 2015. и 2016. у тој институцији умрло седамдесет троје добровољаца на којима је упражњавано „јавно здравље“, то јест који су учествовали у извесним тестовима. Јужна Русија је, истакао је он, одавно на удару вирусних обољења повезаних с дејством америчке лабораторије. Из Грузије је 2007. стигао афрички свињски грип, који је нанео велике штете сточном фонду у овим областима, а потом је харала по људе веома опасна кримско-конгоанска хеморагична грозница.

„Ви мислите – бунца маларија. Било је то, било у Одеси“, певао је Мајаковски у „Облаку у панталонама“. Ви мислите – теорија завере? Ово се десило у Јужноафричкој Републици. У доба апартхејда ова држава била је једна од најнапреднијих у развоју медицине. Не заборавимо: прво успешно пресађивање срца обављено је у Кејптауну. Али нису се бавили само хуманом медицином. Напротив!

Наиме, почетком осамдесетих година прошлог века почели су експерименти из пројекта „Странд“ (на језику Африканера – „Обала“), комплексног програма производње отрова, психотропних супстанци и генетичког оружја ради удара на становништво црне боје коже. Глави циљ је подразумевао обрачун с представницима ослободилачког Афричког националног конгреса. Експериментисало се на територијама Намибије, Анголе и Мозамбика, а наркотици су ширени нарочито међу становништвом Јужноафричке Републике. Програм је водио војни лекар, кардиолог по образовању, бригадни генерал Вутер Басон, звани Доктор Смрт. После пада апартхејда новооснована Комисија за истину и помирење је, после хапшења учесника пројекта, годинама сазнавала подробности овог злочиначког „огледа“.

Сви научници монструми су били Бури, а не Англоамериканци. Један од учесника, хемичар Дан Хусен признао је да су постојале две врсте огледа – производња отрова и психотропних средстава за обрачун са истакнутим појединцима непријатељске стране и врло сложено оружје које би било коришћено у војним акцијама у Мозамбику и Анголи. Пошто су огледи на живим људима обављани на територији других држава, на суду у Преторији монструми су користили правну зачкољицу – Доктор Смрт је, рецимо, ослобођен иако је доказано да је убио 46 људи. Огледи су, наиме, вршени на заробљеним устаницима из Намибије, који су, после ликвидације, бацани у Атлантски океан.

Због ослобођења Вутера Басона дошло је до заоштравања односа између Јужноафричке Републике и Намибије, али је „доктор“ имао моћне заштитнике – сматра се да је резултате својих опита изведених на живим људима предао Вашингтону.

Путин је наложио одбрану Русије и од генетичког оружја. И не сумњамо да ће се Русија бранити, и то успешно. Па ипак, чињеница да су лудаци маскирани у научнике и њихови моћни покровитељи дошли до идеје да производе оваква средства за масовно уништење није нимало утешна. Свети Јустин Ћелијски је давно рекао да живимо у свету „атомске технике и прашумске етике“. Знајући ко је „елита“ која управља планетом, можемо очекивати само апокалиптичне последице човекове жеље да се научно игра бога, остајући морални богаљ.  

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *