Излог књиге

Иван С. Јастребов
СТАРА СРБИЈА И АЛБАНИЈА
„Службени гласник“, Београд, 2019

Иван Степанович Јастребов (1839–1894) провео је свој радни век на Балкану као дипломатски представник Руске царевине. Дужност руског конзула у европској Турској омогућила је Јастребову, пасионираном истраживачу, да пропутује и упозна Стару Србију, Македонију и Албанију, и да их свестрано изучи. Његово дело Стара Србија и Албанија, које се у овом издању данас први пут интегрално објављује на српском језику треба  посматрати као важан извор за проучавање Подримља у другој половини XIX века, и то у географском, историјском, етнографском и демографском погледу. То су крајеви у којима је неколико векова трајао процес потискивања српског становништва, окончан у другој половини ХХ и почетком XXI века његовим потпуним протеривањем. Јастребов је један од првих истраживача који је пропутовао кроз ове готово непознате крајеве, који тада, као уосталом ни данас, нису били безбедни за путовање. За своја истраживања он се темељно припремао и био је упознат са свим радовима који су се односили на овај простор. Покушавао је да на лицу места личним истраживањима потврди или исправи закључке и мишљења претходних истраживача и научника. Његове белешке о ономе што је лично видео или сазнао од савременика на појединим местима су јединствене и од непроцењиве важности. Остатке цркава и манастира, које је он забележио, време и људи су уништили до доласка наредних истраживача, као и податке о исламизацији и арнаућењу.

Александар М. Милошевић
СРПСКА ПРИЧА – СЕЋАЊА ИЗ РАТА И РЕВОЛУЦИЈЕ 1941–1945
„Службени гласник“, Београд, 2018

Типичан изданак слободарске шумадијске лозе – сасушене и готово заборављене након 1918, официр војске Краљевине Југославије до гроба веран датој заклетви и предачким заветима – који не признаје капитулацију 1941. године. Устанички вођа у Шумадији и сведок првог чина на позорници грађанског рата; командант корпуса и групе корпуса ЈВуО, поверљиви сарадник Драже Михаиловића и последњи сведок слома његове војске на Зеленгори 1945. године. Невољни изгнаник из отаџбине и канадски емигрант, физички радник и једно од првих пера српске емиграције. Бескомпромисни равногорски идеолог и песничка душа – вечито рањена због судбинског удеса његовог народа и земље од којих је био вечито раздвојен супротно својим хтењима. Човек који је, као и његов ратни командант „много хтео и много започео“, али је вихор светски однео њега и његов рад… Поживео је готово стотину година и кроз његову се судбину осликала историја српског XX века.

Јувал Ноа Харари
21 ЛЕКЦИЈА ЗА 21. ВЕК
„Лагуна“, Београд, 2019

Шта се данас догађа у свету и који је најдубљи смисао ових догађаја? Технологија напредује брже него што ми успевамо да је разумемо, а свет никада није био тако поларизован. Ослањајући се на идеје из својих претходних књига, Харари нас суочава са животним изазовима услед непрестаних, збуњујућих промена. Оне утичу на нашу егзистенцију и мењају постојеће обрасце размишљања и делања. Харари нас припрема за будућност која ће се много разликовати од овог тренутка и указује нам која питања треба да поставимо себи да бисмо преживели. Како су компјутери, вештачка интелигенција и роботи променили значење речи бити човек? Јесу ли нације и религије и даље важне? Зашто је либерална демократија у кризи? Да ли нам се спрема још један светски рат? Како ће у будућности изгледати посао и радна снага и како да се спремимо за то?

Салман Ружди
КУЋА ГОЛДЕНОВИХ
„Вулкан издаваштво“, Београд, 2019

„Тешко могу да задржим ону веру у добро, којој сам посветио свој живот, а да не осетим врелину очаја. Чини ми се да пламен прождире читав свет који сам познавао, да све за шта сам у животу марио и за шта сам се борио, све што сам био одгајен да браним и волим, нестаје у наранџастом огњу. Пламени језици палацају око рубова приче која се ближи крају, а пламен је врео и неумољив и дочекаће свој дан“, речи су главног јунака најновије Руждијеве књиге.
У новом светском поретку алтернативне истине, Нерон Голден је величанствено посебан човек у сваком погледу. Доселио се у Америку под тајанственим околностима, преузео нови идентитет и врло брзо пронашао своје место у самом врху лествице високог друштва Њујорка. Он је богат, моћан, отац тројице синова звучних имена: Диониса, Апулеја и Петронија. Али одакле потиче то његово богатство? Ко се заправо крије иза грандиозне фасаде његове виле? И какве то утваре прогањају његову породицу, попут неког древног индијског проклетства?
Док приповеда о успону и паду Голденових, Ружди нас упознаје са својим магичним ликовима и њиховим уклетим судбинама, на оригиналан и непоновљив начин разоткривајући наше најдубље страхове и крхке снове.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *