Драма на северу Косова, ухапшено 13 људи, има рањених

Специјалне јединице косовске полиције РОСУ наоружани дугим цевима упале су јутрос на територију све четири српске општине на северу КиМ. Председник Србије Александар Вучић ставио је све јединице Војске Србије у стање пуне борбене готовости. У стању приправности су и специјалне јединце МУП-а.

Како незванично сазнају Новости у општини Зубин Поток је тренутно најтежа ситуација. Барикада која су Срби поставили у селу Зупче пробијена је и Росу се креће преме селу Вараге.РТС сазнаје да су у Зубином Потоку припадници РОСУ пробили три барикаде које су поставили Срби. У току је постављање четврте бариканде а зачули су се и пуцњи. Сирене у Косовској Митровици се и даље чују и људи се позивају да изађу на улице, јавља дописник РТС-а и додаје да влада велико узнемирење. Грађани поставили неколико контејнера и блокирали пут ка јужном делу града. На путу из Приштине ка Митровици екипа РТС-а видела више џипова и комби возила пуних припадника специјалних снага косовске полиције. Такође, у јужном делу Митровице паркирано је више блиндираних возила која су служила полицији када је хапшен Марко Ђурић. Дописник РТС-а додаје да су на важнијим раскрсницама виђена и возила Кфора. Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао за РТС да је у име председника Вучића обавестио међународне представнике да, ако се одмах не заустави акција Приштине, нема сумње каква ће реакција Србије бити у току данашњег дана. Додао је да РОСУ у Зубином Потоку напада ненаоружано српско становништво. едији на албанском наводе да има на десетине ухапшених, и да су поред хапшeња укључених у криминал, ухапшени и осумњичени за умешаност у убиство Оливера Ивановића, као и убиство косовског полицајца Енвера Зумберија 2011. године, јавља дописник РТС-а.

Ђурић је навео да су се чули и пуцњи и да постоје информације о ухапшенима. Како је додао, ситуација је драматична. Марко Ђурић истиче да је потпуно јасно да су екстремисти у Приштини прибегли најстрашнијим методама уз сагласност међународне заједнице и на велику срамоту Квинте. Директор Канцеларије за КиМ, каже да се овакав сценарио догодио иако је Београд позивао да се он спречи. Оцењује да то представља играње са миром на територији јужне српске покрајине.  Како каже, Приштина оваквим акцијама не жели да Срби више буду на Косову и Метохији.  Истакао је да је у име председника Александра ВУчића обавио разговоре са више мешународних представника којима је упућена јасна порука да, ако се одмах не заустави акција Приштине, нема сумње каква ће бити реакција Србије.  

Дипломатске активности

Србија је покренула интензивне дипломатске активности, сазнаје РТС. Западним силама је упућена молба да обуздају албанске марионете и стављено је до знања да Србија неће дозволити етничко чишћење на Космету.  Од савезника, Русије и Кине, очекује се свака врста помоћи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *