Тајна препродаја електронских података

„Фејсбук“ пред кривичном истрагом у САД, највероватније и у ЕУ

Од мноштва незаконитих или једноставно неприкладних, односно непоштених поступака који су током претходних година приписивани пословодству „Фејсбука“, сада је, као злослутна информација која прети тоталном слому компаније, прострујала у медијима вест о „готово сигурној“ кривичној истрази против „Фејсбука“ и његовог власника и оснивача Марка Закерберга због, најблаже речено, контроверзног упражњавања тајног и сасвим намерног дељења приватних података „Фејсбукових“ клијената с пословним партнерима ове фирме

Интернет-компанија која је заузела место у историји модерне цивилизације приматом, заправо и пионирским, превратом у ономе што се данас сматра свакодневном социјалном интеракцијом људи, „Фејсбук“, постао је захваљујући изузетно успешном глобалном позиционирању свог утицаја једна од најмоћнијих компанија на свету и то не само када је конкуренција међу провајдерима такозваних социјалних мрежа у питању већ и уопште. Огромна финансија моћ „Фејсбука“, међутим, ни изблиза није праћена једнаком пословном одговорношћу ове компаније. Напротив, своју мултимилијардерску позицију су искористили на уобичајено богаташки саможиви, безобзирни и бахати начин као што су то одувек чинили велики не би ли још више увеличали своју моћ и иметак. Отуда је стална експанзија ове фирме непрестано праћена скандалима, сукобима и најпре правним проблемима и с конкуренцијом и с државама и уопште законодавством и принципима демократског света. Најновији скандал пак има потенцијал да први пут „Фејсбук“ суочи и са кривичном одговорношћу.

САРАДЊА И С НЕПРИЈАТЕЉИМА ДРЖАВЕ Наиме, „Фејсбук“ је од америчких власти увучен у процес који се може назвати и припремним сакупљањем неопходних елемената, чињеница и доказа за иницирање кривичне тужбе против главешине и оснивача компаније Марка Закерберга и његових доглавника, а онда и против компаније. Од мноштва незаконитих или једноставно неприкладних, односно непоштених поступака који су током претходних година приписивани пословодству „Фејсбука“, сада је, као злослутна информација која прети тоталном слому компаније, прострујала у медијима вест о „готово сигурној“ кривичној истрази против „Фејсбука“ и Закерберга због, најблаже речено, контроверзног упражњавања дељења приватних података „Фејсбукових“ клијената с пословним партнерима ове фирме. Наизглед наивна ствар и никако нова, али ипак потенцијално довољно опасна да гиганта социјалних мрежа принуди на велике трошкове око одбране и евентуалних глоба, а онда, што је можда најзначајније, на коначно прилагођавање пословне политике, етике и свакодневних активности каквом-таквом поштеном и законитом оквиру.
Суштина текуће невоље „Фејсбука“ је у крајње безобразном и подмуклом тајном давању личних података њихових корисника разним спољним компанијама с којима је „Фејсбук“ комерцијално сарађивао. Углавном су то биле електронске компаније које се баве производњом хардвера и уређаја, најчешће лидера у производњи мобилних телефона. У америчким медијима је освануо сасвим отворени напад на „Фејсбук“ у коме су чак набројане компаније с којима је у својеврсном шпијунском односу последњих година била Закербергова фирма. Ту су и амерички гиганти као „Епл“, „Мајкрософт“ и „Блекбери“, али и неколико иностраних међу којима су могуће најпогубније сарадње с кинеским фирмама од којих је свакако најмоћнији „Хуавеј“. Свим овим компанијама „Фејсбук“ је дозволио такозвани „дубоки приступ“ личним подацима корисника ове друштвене мреже што је практично значило да су имале несметани увид у све податке сваког корисника „Фејсбука“ и то без њиховог пристанка али и знања о томе. Поменуте компаније су онда у софтвере својих производа убацивале функције типичне за „Фејсбук“, као што су лајковање или регистровање читавих адресара с комплетним личним подацима не само сваког корисника понаособ већ и података свих лица из њихових адресара! Посебно је опасна сарадња „Фејсбука“ с кинеским гигантом „Хуавеј“, којег, као и све остале кинеске компаније, америчка влада сматра непријатељском, па је одавање личних података америчких грађана непријатељској страној фирми и акт издаје и тешко кривично дело.

ПРОШЛИ, ТЕКУЋИ И НАСТУПАЈУЋИ СКАНДАЛИ Мало је, наравно, вероватно да ће уопште бити процесуирани, посебно не као актери велеиздаје, али да је скандал опасан за њихово даље пословање – у то нема сумње. Можда не толико опасан као још непревазиђени скандал који је букнуо пре годину дана, када је „Фејсбук“ доведен у везу са злоупотребом личних података више десетина милиона људи од стране „Кембриџ аналитике“ који су на крају употребљени како би се ефикасније утицало на сваког потенцијалног америчког гласача приликом председничке кампање која је резултирала избором Доналда Трампа за првог човека Америке. „Кембриџ аналитика“ је злоупотребила приватност милиона људи зарад „микротаргетирања“, што ће рећи директног појединачног утицаја на милионе гласача, сасвим, дакако, незаконито. У тој ујдурми је изгледа врло активну улогу одиграо и Закерберг са својим главним сараднцима у компанији иако и даље настоји да се представи као жртва. Управо су подаци „Фејсбукових“ корисника, тврде многи, послужили да се обави циљано утицање на вољу гласача уз помоћ посебно дизајнираног софтвера који је требало да обави процес предвиђања воље гласача на основу украдених личних информација корисника који се налазе на бирачком списку. Медији су овај скандал истакли као највећи у историји „Фејсбука“.
Ни изблиза он није превазиђен ни саниран (неке процене тврде да је „Фејсбук“ због уплитања у ову контроверзу изгубио преко 50 милијарди долара!), а, ето, сада се појавио нови, који има потенцијал да Закерберговој фирми нанесе још већу штету, као и да га произведе у националног издајника који сарађује с непријатељима државе!
Али ни ту није крај. Док се у оквиру најновијих невоља „Фејсбука“ одмотавају многе нити незаконитог делања ове компаније, истовремено још новије политичке околности рађају додатне потенцијалне невоље за компанију с несагледивим последицама. Одавање података произвођачима хардвера и опреме с којима је „Фејсбук“ у тесној пословних вези неће бити ништа према финансијском колапсу који би могло да изазове недавно изгласавање најконтроверзнијег закона који је безумна бирократија Европске уније икада изгласала. Реч је о чувеном закону о ауторским правима на интернету, прецизније, његовом члану 13 који практично укида интернет какав познајемо и оно мало какве-такве функционалне демократије у свету. У тој причи која захтева посебно детаљно освртање директно и несагледиво штетно ће бити погођени провајдери који се баве било каквим материјалима заштићеним копирајтом. Ситуација о том питању је тренутно веома неизвесна и компликована, али ако се ствари буду одвијале у правцу који налаже овај закон, не само да ће европским интернетом владати диктатура већ и толико проблематични систем плаћања одштета и хонорара да ће многе одвести у банкротство, а фирме као „Фејсбук“ у енормне губитке и врло неповољну позицију приликом уговарања и обављања било какве сарадње с другим фирмама. До тог хаоса, међутим, тек треба да дођу, и то тек пошто, на неки из садашње перспективе волшебни начин, успеју да прегурају текуће „шпијунско-издајничке“ невоље. А то и поред све њихове моћи никако неће бити лако, а посебно не јефтино.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *