СОА НАДИГРАЛА СОВУ

Како хрватска влада митом, преко фрањеваца и лобиста, „дисциплинује“ словеначке новинаре

Односи између службене Љубљане и Загреба су у захлађењу још од пресуде Арбитражног суда у Хагу којом је 29. јуна 2017, после четврт века спорења, одређена граница на копну и мору између Хрватске и Словеније. Хрватска, међутим, ту пресуду не признаје и одбија да је примени у пракси, а као повод за тај потез је послужио скандал настао када су у јавност 2015. доспели снимци недозвољеног телефонског домунђавања судије Јернеја Секолца и Симоне Дреник, словеначких представника у „деоби“ Пиранског залива током арбитражног процеса у хашком суду.

АФЕРА „АРБИТРАЖА“ Загреб је ту чињеницу, да је Словенија уловљена у недозвољеним радњама, искористио да поступак у Хагу прогласи пристрасним баш када се наслутило да је Словенији у изгледу да добије већи део Пиранског залива (што се на крају и десило). Хрватска је зато пре четири године отказала арбитражни споразум, и од тада трају надгорњавања између највиших представника две државе. Зато је Љубљана лане пресавила табак и тужила суседе.
И док се чека на одлуку суда ЕУ, за који хрватска страна тврди да није надлежан и тражи одбацивање словеначке тужбе, један интервју поново васкрсава аферу „Арбитража“, винувши је у жижу јавности, иако заобилазним путем, преко Сарајева.
Словеначка ПОП ТВ је, наиме, пренела да је телевизија Н1 недавно емитовала интервју с босанским новинаром Авдом Авдићем, који је, анализирајући замешатељство хрватских тајних служби са лажним шверцом оружја вехабијама у Босни, раскринкао хрватског оперативца који стоји и иза прислушкивања телефонских разговора словеначког судије Секолца и агенткиње Дреник. Њих двоје су одмах поднели оставке а полиција кривичну пријаву против „непознатог починиоца“, али пријава је била без резултата јер је остало непознато – ко их је прислушкивао. Досад се веровало да су Хрватима „помагале“ америчка ЦИА или немачки БНД како би дисциплиновале Словенију „због кокетирања с Русијом“, али најновија открића у први план истичу Давора Франића, секретара и шефа кабинета директора хрватске Сигурносно обавештајне агенције (СОА) Даниела Маркића.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *