Печат недеље

Са мора и копна на светињу из 9. века

фото: Инфо4с

Извршитељи, које је ангажовало Министарство одрживог развоја и туризма (МОРТ) Црне Горе, уз помоћ јединица МУП-а опремљених за разбијање демонстрација покушали су да са копна и мора приђу цркви-крстионици „Суза Његошева“ на Острву цвећа, и сруше светињу подигнуту у седишту прве Зетске епископије Светог Саве. У току акције снага МУП-а свештенство је пред многобројним окупљеним верницима служило молебан и опколило крстионицу манастира Светог архангела Михаила чије рушење је због наводно нелегалне градње наложила Дирекција за инспекцијске послове.
Секретар одбора за изградњу манастира Превлаке отац Михајло Бацковић, који је био приморан да се после неуспеле акције полиције одазове на позив челника ЦБ Херцег Нови и Агенције за националну безбедност за Боку которску, осудио је полицијски десант.
„Као терористи, у току ноћи, покушале су да упадну снаге безбједности, а у том тренутку ми је изгледало као НАТО напад, јер су дошли у два брода, чамцем и десантним бродом, пробали су да се искрцају на нашу крстионицу, и да уђу на капију“, казао је Бацковић.
Крстионица „Суза Његошева“ која се налази у срцу прве епископије Светог Саве подигнута је прошле године на месту грађевине старе преко 1.000 година. Из Митрополије црногорско-приморске подсећају да се у манастиру Михољска превлака свакодневно обављају крштења и да је све више оних који у летњем периоду желе да се крсте погружавањем у море. Због тога је и одлучено да крстионица буде обновљена и постављена на води.
Епископа диоклијског Методија народ окупљен око крстионице дочекао је речима „Добро дошли, владико, у слободну Боку которску“.

Петер Хандке – лауреат Повеље за храброст

Београдски форум за свет равноправних доделио је славном аустријском и европском књижевнику Петеру Хандкеу Повељу за храброст. Ово признање уручено му је 23. марта 2019. у Дому Војске Србије током одржавања Међународне конференције поводом обележавања 20. годишњице од оружане НАТО агресије на СР Југославију којој је, поред високих званичника Владе Србије, представника Српске православне цркве, дипломатских представника пријатељских земаља, културних и јавних личности из Србије, присуствовало и око 200 гостију из око 40 земаља света. Уручујући Повељу добитнику, председник Београдског форума Живадин Јовановић је истакао да је Петер Хандке дао неизмеран допринос заштити и ширењу истине о Србији и српском народу у вишедеценијском периоду доминације силе и лажи.

Изван капија Константинопоља

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и његова Странка правде и развоја остварили су у недељу Пирову победу на локалним изборима у Турској освојивши већину на државном нивоу, али истовремено изгубивши контролу над осам од 13 највећих турских градова, укључујући и Анкару, којом су непрекидно владали последњих 25 година и, по свему судећи, Истанбул. До закључења овог броја „Печата“ нису саопштени коначни резултати избора у Истанбулу, али је водећи опозициони кандидат Екрем Имамоглу из Републиканске народне партије саопштио да је победио са око 28.000 гласова разлике. Уколико се покаже да су тачне информације о опозиционој победи у Истанбулу, ово ће бити утолико тежи ударац за Ердогана што се у овој трци кладио на свог „најбржег коња“, бившег премијера Бинали Јилдирима. Ердоганова странка остварила је на овим локалним изборима свој најлошији резултат од оснивања 2001. године.

Жена на челу Словачке

Активисткиња за заштиту животне средине, адвокат Зузана Чапутова постала је, након победе у другом кругу председничких избора над каријерним дипломатом Марошом Шефчовичем, прва жена на челу Словачке и уједно најмлађи председник у историји ове земље.
Бриселски портал „Политико“ навео је да је победа Чапутове разлог за славље за проевропске и демократске снаге широм централне и источне Европе, као и у Бриселу, док је њен тријумф извесно ударац популистичком и истакнутом антиимигрантском председнику суседне Чешке Милошу Земану који је гласно подржавао Шефчовича.
Улога председника у Словачкој углавном је церемонијална.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *