Комичар, „султан с Босфора“ и канцеларка

Нови чин драме и афере која је својевремено усковитлала политичке страсти у Немачкој: Комичар Јан Бемерман пресавио табак и тужио канцеларку Ангелу Меркел што је, уместо да га заштити, штитећи тиме уметничке слободе, „сервирала на тацни“ турском председнику оценом да је његова сатирична песмица о Ердогану била „свесно, намерно вређање“

Само један, једини пут канцеларка Ангела Меркел признала је изричито сопствену грешку, констатовао је најутицајнији немачки дневник „Франкфуртер алгемајне цајтунг“. Строго (само)контролисана и промишљена, признала је, наиме, да је исхитрено и (политички) непромишљено, пре нешто више од две године, „сервирала на тацни“ турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану немачког комичара и телевизијског модератора Јана Бемермана.
Готово снисходљиво и извињавајуће, сагласила се, у телефонском разговору, с турским председником, да је Бемерманова сатирична песмица о Ердогану, „изрецитована“ у његовој шоу-емисији на другом програму немачке јавне телевизије (ЗДФ) 31. марта 2016, неприлична и „свесно, намерно увредљива“.
Стекао се утисак, констатовао је „Вестфален блат“ (из Билефелда), да канцеларка „шаље свог земљака под нож“ како би удовољила „Султану с Босфора“, ради спасавања (тешко склопљеног) споразума о избеглицама.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *