Икебана у касаби

Без масовног повратка прогнаних Срба у бивши олимпијски град свака прича о обнављању некадашњег Сарајева само је бајка за оне који у њу желе да верују. А повратак Срба у главни град Босне и Херцеговине је „немогућа мисија“

Драшко Станивуковић, „млада нада“ опозиционог ПДП-а и политичар који је – према тврдњама његових „сабораца“ у децембарским немирима у Бањалуци – спремао државни удар против актуелне власти Републике Српске, изразио је недавно, у интервјуу датом сарајевској телевизији „Хајат“, жељу да „град на Миљацки буде поново какав је некада био“.

ИСКРЕНИ ОПОРТУНИЗАМ Морамо се, наравно, сложити с његовом поруком да „не треба ширити мржњу јер је с љубављу много лепше“, па и разумети изречену тврдњу да „иако није рођени Сарајлија, осећа носталгију према том граду“. Проблем, дакле, није у томе што овај, како сам себе назива „одговорни политичар“, јавно изражава жељу да се у „шехер“ врати некадашња, предратна „мултиетничност“, али је спорно да ли он, заиста, искрено верује да је тако нешто могуће или ове речи упућује из разлога политичког опортунизма, знајући да ће се оне допасти бошњачким, али и, што је још важније, западним „пријатељима“.
Бојимо се да је у питању ово друго. Јер иако је лепо што је Станивуковић у споменутом интервјуу истакао како се „ниједан Србин не сме одрећи Сарајева“, чињеница је да он у том разговору не само да није говорио о разлозима који су приморали припаднике нашег народа да напусте овај град већ је изостало и објашњење о томе како замишља да се реализује масован повратак прогнаних у административни центар БиХ, односно обезбеди враћање њихових, током рата одузетих националних и индивидуалних права. Или Драшко Станивуковић можда верује да град на Миљацки може „поново почети оживљавати као центар културе, хумора и музике“ и без радикалне промене садашњег стања, односно да је могуће „регенерисати“ мултиетничко Сарајево уз истовремено задржавање, у рату успостављене, демографске, политичке и правне доминације Бошњака?!

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *