Чизма Велике Албаније на Косову

Низом саопштења и провокација, а посебно присуством војника из Албаније на северу КиМ, НАТО и Запад недвосмислено показују своје даље намере према јужној српској покрајини, истовремено тестирајући реакцију и одговор Србије

Док су преговори између Београда и Приштине прекинути на неодређено време а таксе на робу из Србије и даље на снази, расту тензије у јужној српској покрајини. Срби са КиМ су посебно узнемирени низом демонстрација силе од стране Приштине, чак четири пута у три недеље.

ПРСТЕН, ЈАСТРЕБ И БЛЕСАК Почело је акцијом „Челични прстен“ како би се, наводно, додатно обезбедили административни прелази, затим је дошла вежба са албанском војском и вежба Косовских безбедносних снага (КБС) под кодним именом „Јастреб 03“ и, најзад, заједничка тактичко-показна вежба специјалних полицијских јединица Северне Македоније, Албаније и Косова под називом „Блесак Западног Балкана“.
Било је и још узнемирујућих елемената који се, уз поменуте акције и вежбе, тумаче или као упозорења Србији, или као најава могућих изненадних војних операција како би се заузео север Косова.
Изјава будућег команданта америчких снага у Европи, генерала Тода Волтерса, на саслушању одржаном у Вашингтону, у сенатском Комитету оружаних снага, да су америчке трупе потребне на Косову како би издржале „малигне претње из иностранства“, али и да ће подржати даљи развој „косовских безбедносних снага“, не само да је оставила отворено питање да ли је ова порука упућена и Србији већ показује и да евроатлантисти не одустају од свог зацртаног циља да се овај простор стави под њихову потпуну доминацију.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *