Антијунаци – драмски протагонисти

Праизведба у Звездара театру: ФЕЛИКС

фото: Звездара театар / Никола Вукелић

Привржен литератури Владимира Кецмановића, редитељ Дарко Бајић, који се потписује и као коаутор драматизације, објашњава: „Феликс је представа која говори о два преваранта, оцу и сину. Међутим, она има много шири контекст од приче о два лика који лажима и обманама долазе до својих личних циљева. Тај контекст говори о целом овом свету у којем живимо”

Охрабрени сценским успехом представе Осама – касаба у Њујорку, премијерно приказане прошле године у Звездара театру, редитељ Дарко Бајић и драматург Коста Пешевски наставили су преношење романескне прозе Владимира Кецмановића на позоришну сцену. Поново је овај књижевни стваралац привукао њихову пажњу најпре стога што је уочио како савремена пракса, која додуше влада првенствено у пословном свету, али је присутна и у државним политичким сферама, као и у породичном животу многих, подразумева да је у овом веку све постало релативно, па се тако истина и лаж третирају као малтене истоветне животне чињенице. Наиме, Кецмановићев јунак Симеон Ракић звани Феликс, сада пензионер, на „оригиналан“ начин увећава своје скромне приходе – уместо да се ламентирајући присећа лепе прошлости, уронио је у бизнис продајући непостојеће усељиве станове у центру Београда. Међутим, у обављању тих преварантских послова, како указује Кецмановић, Феликса је сасвим неочекивано прошлост посетила, „и то са пиштољем у руци, у лику огорченог ванбрачног сина, који је кренуо у потеру за сопственим идентитетом, а централни део приче попримио је карактер дуодраме“.
Привржен Кецмановићевој литератури, редитељ Дарко Бајић, који се потписује и као коаутор драматизације, објашњава: „Феликс је представа која говори о два преваранта, оцу и сину. Међутим, она има много шири контекст од приче о два лика који лажима и обманама долазе до својих личних циљева. Тај контекст говори о целом овом свету у којем живимо. Свету у којем је све постало релативно, и истина и лаж. У таквом свету оваква два антихероја постају романтични јунаци који више воле да варају него да буду преварени. А њихове ситне преваре можда су само побуна против система.“ С таквим полазиштем Бајић је начинио хибридну представу – текст је третирао као комбинацију драме и водвиља са елементима комедије нарави и комедије ситуације. Проблем је што читав други чин није ништа друго до дуодрама – жестока расправа између оца и сина. Појавиће се касније и гастарбајтер Миладин Гојкић, са сином Робертом и снахом Мартинелом, оперском певачицом, која ће на крају отпевати оперску арију, тако да смо се приближили и мелодрами!
Глумци су, сваки према своме виђењу ситуације, тумачили личности из Кецмановићевог романа. Централна особа свакако је био Милутин Мима Караџић, који се као Феликс-Симеон својски потрудио и успео да нам тог окорелог преваранта представи као рутинираног и хладнокрвног „пословног“ човека кога ништа не може изненадити и кога тешко шта може осујетити у свакодневном делању. Филип Хајдуковић као син Феликс-Драган целокупним држањем и изгледом више је личио на студента уметности него ли на ноторног разбојника и пропалицу. Андријана Оливерић, као Марина Пејчић, подсетила нас је својом глумом, нарочито у првој појави, на оперету или мјузикл, Марко Гверо са успехом је као Миладин Гојкић изградио комичну фигуру, која је у свакој појави изазивала смех гледалаца. Никола Цветковић у улози сина Миладиновог деловао је комично особито када се појавио с пушком у рукама. Милена Дамњановић као Мартинела Гојкић, иначе оперска певачица, лепо певајући испољила је своје велике уметничке амбиције…
Сценограф Магдалена Влајић остварила је прикладни амбијент Феликс-Симеоновог стана, који би, ако устреба, могао лако да се прода. Потпуно разнолична костимографска решења Марине Вукасовић Меденице била су у складу с начином одевања како у домаћој средини, тако и у нашој дијаспори.

Владимир Кецмановић ФЕЛИКС

ПИСЦИ ДРАМАТИЗАЦИЈЕ: Коста Пешевски и Дарко Бајић
ПОЗОРИШТЕ Звездара театар, Сцена „Данило Бата Стојковић“
РЕДИТЕЉ
Дарко Бајић
СЦЕНОГРАФ Магдалена Влајић
КОСТИМОГРАФ Марина Вукасовић Меденица
КОМПОЗИТОР Дејан Пејовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *