ЗАПАД ПРИПРЕМА НОВИ ЦРКВЕНИ РАСКОЛ У ЛИБАНУ

Велики удар на јединство православних цркава нанесен је 11. октобра 2018. године у Украјини. Показује се да није окончан амерички план, у коме учествује и Константинопољска патријаршија, о преуређењу православног света. Следећи амерички циљ је Антиохијска православна црква

О подели цркве између Либана и Сирије, или о намери да се столица патријархата из Дамаска премести у Бејрут, донедавно се тек шапутало, међутим од 9. фебруара 2019. све се променило. Тада је, говорећи пред Међупарламентарном руско-сиријском групом пријатељства, председник Сирије Башар Асад напоменуо: „Пратимо оне који покушавају да поделе Антиохијску православну цркву у нашој земљи. Јавно се дају предлози либанском митрополиту о томе да се одвоји од Антиохијске цркве.“ Асад је нагласио да је потребно спречити ову поделу „иначе ћемо имати на стотине православних цркава и само један Ватикан“. Такође, током посете Русији, патријарх Антиохијске православне цркве Јован X (Јазиџи) није скривао да неке „стране силе теже да ослабе Антиохијску православну цркву“.
Овој теми раскола велику пажњу су посветили и либански медији који су закључили да Запад спрема напад на једну од најстаријих помесних православних цркава – Антиохијску православну цркву. После успешног одвајања тзв. Православне цркве Украјине од Русије, на Западу су почели да припремају нови удар на православље, овај пут на Блиском истоку, пише либански лист „Ал Ахбар“. Наводи се да „Запад жели да прогута Антиохијску православну цркву због њеног стратешког савеза са Руском православном црквом, иако у Либану нису створени услови за раскол“. Ради се о жељи Запада да подели цркву између Либана и Сирије, о чему стижу већ гласна упозорења црквених лица. „Ал Ахбар“ даље пише да је жеља Запада, пре свега, да расколом Антиохијске православне цркве промени њену политичку позицију и приведе је у антируски лагер.
Експерти са Блиског истока сматрају да је захтев да се формира Универзитет Светог Георгија у Бејруту у функцији раскола, јер противници овог предлога истичу да би он био конкурент Баламандском универзитету Антиохијског патријархата. Истовремено, за покушај изазивања раскола оптужују бејрутског митрополита Илију Аудија. На овакав закључак стручњаке за православље у региону Блиског истока навели су јавни иступи политичара блиских митрополиту, али и поклапање идеја либанских православних политичара са америчким жељама о питању православних цркава у овом региону. Међутим, има и оних који мисле да су то само ставови митрополитових пријатеља политичара, а не самог митрополита Аудија.
Против митрополита Аудија је поведена кампања да дели Антиохијску цркву, која је после упозорења Асада појачана. Реаговало је и Министарство одбране Либана, које је стало у одбрану митрополита Аудија – навело је да отварање универзитета није сведочанство поделе, јер свака епархија има своје школе, болнице и друге установе.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *