Вишеградска тројка у Јерусалиму

Зашто израелски премијер продубљује односе с лидерима Мађарске, Чешке и Словачке?

Изјава израелског премијера Бењамина Нетанијахуа 14. фебруара у Варшави, на блискоисточној конференцији у организацији САД, изјава којом је за саучесништво у Холокаусту оптужио Пољску на чијој територији су нацисти имали бројне концентрационе логоре и где је убијено више милиона Јевреја, изазвала је дипломатски скандал који је за последицу имао демонстративно отказивање пута у Израел пољског премијера Матеуша Моравјецког на први самит (18. и 19. фебруара) Вишеградске групе изван Средње Европе. Због одустајања Пољске, самит се претворио у појединачне билатералне састанке премијера Нетанијахуа с колегама из Чешке Андрејом Бабишем, Словачке Петром Пелегринијем и Мађарске Виктором Орбаном.

САСТАНЦИ У ЈЕРУСАЛИМУ Јерусалим, као место окупљања, није одабран случајно. Све ово је резултат вишегодишње политичке симбиозе челника држава В4 и актуелног израелског премијера, коме је ово био озбиљан покушај да уздрма консензус у ЕУ о питањима Палестинаца и Ирана (а комплетна Вишеградска четворка подржава Израел у оба сукоба) и придобије нове савезнике да Јерусалим у Бриселу признају за престоницу Израела.
И билатерални састанци Нетанијахуа с тројицом од четворице челника В4 били су заправо мини-самити, јер је евидентно да он развија подсавезништва унутар ЕУ не би ли неутралисао све оно што сматра пристрасношћу против Израела у Бриселу.
Није политичка тајна да шеф израелске владе таква савезништва ствара и са Грчком и Кипром, затим са земљама Балтика (Литванијом, Летонијом и Естонијом), као и државама Балкана (Румунијом, Бугарском и Србијом, као кандидатом за члана ЕУ). У случају Вишеградске четворке премијер Израела често је наглашавао да му импонује независност спољне политике тих земаља од Брисела, али је свестан да је поменуто партнерство са Чешком, Словачком и Мађарском (па и Пољском) сигуран покушај да се те државе приближе Вашингтону преко јаких веза с Израелом.
У разговору са европским колегама Пелегринијем, Бабишем и Орбаном, Нетанијаху је подвукао да очекује да чланице ЕУ следе пример САД и признају Јерусалим за главни град Израела јер је „већ 3.000 година престоница јеврејског народа“.
Тим поводом је у децембру 2017, као први премијер Израела који је после 22 године дошао у посету Бриселу, Нетанијаху боравио у престоници ЕУ. Иако га је шефица европске дипломатије Федерика Могерини дочекала речима да став ЕУ остаје непромењен, и да чврсто верује да је једино решење деценијског сукоба саПалестинцима по моделу две државе и да „Јерусалим буде и израелски и палестински град“, Нетанијаху је поновио да Трампово признање Јерусалим а за главни град Израела „чини мир апсолутно могућим“ на Блиском истоку, „јер признање реалности јесте суштина мира“.

БЕЗБЕДНОСНА ФУНКЦИЈА ИЗРАЕЛА У билатералним разговорима с тројицом вишеградских колега Нетанијаху је подсетио да су, захваљујући израелским обавештајним подацима, спречени многи терористички напади у Европи. „Израел има веома важну безбедносну функцију за људе у Европи која није увек схваћена, али коју релевантне владе цене“, казао је, додајући да је његова земља, такође, велики партнер ЕУ и у низу других области.
После састанка Нетанијахуа с мађарским премијером Орбаном обелодањено је да ће Мађарска у Јерусалиму отворити економско-трговинско представништво (с дипломатским статусом), а да је премијер Словачке Пелегрини најавио отварање информативне канцеларије за културу и технологију у том граду. Тиме ће се Мађарска и Словачка придружити Бугарској и Чешкој које су у Јерусалиму отвориле представништва, али не (још) и амбасаде.

Заједнички непријатељ

Лидера Ликуда Бењамина Нетанијахуа (који је скоро 13 година премијер) 9. априла у Израелу чекају ванредни парламентарни избори.
Најозбиљнију конкуренцију има у левичарској „Плаво-белој“ коалицији, названој по бојама израелске заставе, чији су лидери (бивши шеф израелских обавештајних снага Бени Ганц, Јаир Лапид, председника странке „Јеш Атид“, Моше Јалон, бивши министар одбране и некадашњи командант војске Габи Ашкенази) критиковали Нетанијахуа због присних односа с мађарским премијером Виктором Орбаном кога оптужују за јавне антисемитске ставове и величање челника Мађарске из времена Другог светског рата Миклоша Хортија. Нетанијаху и Орбан чак имају, по тврдњама Јаира Лапида, и заједничког непријатеља – Џорџа Сороша, кога је Орбан прогласио за главног покровитеља масовних миграција у Европу, а том ставу приклонио се и Нетанијаху – недавно је покренуо депортацију миграната из Африке који су у последњих неколико година дошли у Израел…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *