Учитавање могућег смисла – У поретку без алтернативе

Данашњи свет је невесело место за испуњавање човека достојне судбине. Порушене су ограде, разголићена зла суштина. Код нас се то показује на вулгарнији начин, али светске мајсторе бешчашћа никад нећемо достићи

Неко, ономад, у јавној расправи, рече да је наш императив морална обнова. У свим народима, и у свим временима, та се потреба јавља. Животна снага сама од себе копни; посебна искушења, пред која нас је стављао прошли век, оставила су болне трагове у колективној свести. Одустајемо од рађања, и то нагонски, несвесно: утробе одбијају зачеће. У томе нисмо усамљени, цела Европа бележи демографски пад, али то нам је слаба утеха. Европа може како хоће, она се на крају увек некако извуче, али ми се нисмо довољно наживели.
Што се моралног препорода тиче, видик је са свих страна замрачен. Тај појам има бар два једнако важна, допуњујућа значења. Једно је општеприхваћени ред правила у међуљудским и друштвеним односима којих се ваља држати, а друго снага и решеност да се у та правила верује, то јест воља да се живи. Неписани кодекс постоји, али, исто тако, и уходани обичај да се, где год је то могућно, крши. Прва мисао код многих наших ближњих јесте: како изиграти неки пропис. Лепо замишљени, они лебде као утваре изван и изнад свакидашњих нужности. Гледамо како да се снађемо, да убијемо кривину, да ствар завршимо преко везе, да подмићивањем стигнемо до циља. У популарној серији „Бела лађа“ свако свакога вуче за нос, лаже и заводи за Голеш-планину, поткрада га, продаје му рог за свећу, враћа му шило за огњило, и то од председника Владе до његове секретарице. Гледате, па вам се смучи. Глишић, Сремац, Домановић, Ранковић, Веселиновић, Нушић, некад су нас, сликањем оваквих сподоба, наводили на ругалачки смех; данас ми, заједно са покварењацима, банчимо на фешти заједничке пропасти. Глумцу, који је водио главну реч у радо гледаној серији, у једном тренутку је улога битанге постала одвратна, па је одбио да настави снимање. Не мари, оно што је снимљено пре десетак година и даље је врло актуелно.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *