Стварање кадрова

Мали кораци за велику будућност

У корак са индустријом 4.0

Четврта индустријска револуција тражи адекватне кадрове, оне који могу да изнесу промене које доноси, и најважнији део за њено спровођење је управо систем образовања. Њој су потребни електроинжењери, IT инжењери, али и машинци који ће се бавити индустријском аутоматизацијом. Техничар мехатронике је нови образовни профил који омогућава праћење савремених токова науке и технологије, неопходан у данашњим производним погонима. Настао је у циљу обједињавања знања из више области – машинства, електротехнике, програмирања, аутоматике, роботике и уопште информационих технологија и као такав спада у образовне профиле који ученицима по завршетку средње школе осигуравају рад у струци.

Модуларни систем

Један од највећих изазова који се налазе испред стручних школа је организација успешне практичне наставе. Образовни профили имају дефинисане компетенције које ученици треба да развију до завршетка школовања. Препознајући сопствену одговорност у околностима брзих промена тржишта рада, активности које одређене друштвено-одговорне компаније предузимају ка достизању ових стандарда круцијално су важне.
Машинска школа „Панчево“ недавно је добила савремено опремљен кабинет за мехатронику, чије је уређење и опремање подржала компанија НИС у оквиру свог корпоративног програма „Енергија знања“. Нови кабинет за мехатронику опремљен је савременом дидактичком опремом са великим бројем модула за извођење вежби и стицање практичних знања. Модуларни систем у Машинској школи симулира услове у правом радном окружењу и реалне услове процесне индустрије.

Дуално образовање – из школске клупе на радно место

Прича о кабинету за мехатронику започела је заправо на иницијативу Града Панчева и компаније НИС у циљу реализације дуалног образовања, како би се обезбедили услови за прилагођавање школског програма и школовање кадрова за пословне потребе Рафинерије нафте у Панчеву. У вези с тим, у сарадњи са НИС-ом и у консултацији са инжењерима Рафинерије нафте у Панчеву, у Машинској школи је допуњен и прилагођен наставни програм за образовни профил техничар мехатронике.
Директор Машинске школе „Панчево“ Ненад Дојчиновић каже да је набавком савременог дидактичког средства школа проширила капацитете делатности – отворен је простор за преквалификацију кадра за потребе тржишта рада, a популаризацијом смера мехатронике ширa јавност добија јаснију слику о томе колико је овај смер важан за саму земљу. „Увођење овог смера омогућава привреди да добије стручно оспособљен кадар за рад на савременим индустријским аутоматизованим системима, како у великим компанијама, тако и у малим и средњим предузећима“, нагласио је Дојчиновић.

Српски робот путује у Јапан

Нов намештај и наставна опрема модернизовали су и унапредили образовни процес, првенствено за образовни профил техничар мехатронике, али и за друге образовне профиле. Ненад Миленковић, професор електротехничке групе предмета у Машинској школи „Панчево“, каже да ће кабинет омогућити и да више ученика стекне знања из области роботике, а тренутни пројекат на којем су ангажовани је управо дидактички робот. Израда овог наставног средства користиће се у процесу наставе већег броја стручних предмета.
„Наш тим у школи је развио и успешну сарадњу са колеџом Кисаразу у Јапану и позвани смо да будемо њихови гости. Одлучили смо да им понесемо прототип робота и позовемо их да заједно радимо на развијању модела и његовој имплементацији у процесима наставе“, наводи професор Миленковић.
Панчевачка Машинска школа планира и набавку додатне опреме. Кажу да у стању све веће присутности електричних аутомобила желе да обезбеде услове за стицање знања и из ове области. Када технологија буде загазила у баш све поре наших живота, једно је сигурно, имаћемо кадрове спремне за будућност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *