Реинкарнација отписаног ратника

За протеклих 20 година Војска Србије је прошла пут од потпуне девастације и умањења њене моћи до значајног препорода, обнове и подизања нивоа способности захваљујући чему је постала респектабилни фактор у региону, што потврђују и много веће и моћније војне силе и организације

Када један војник каже да је стање стабилно, али по свим параметрима веома непредвидиво, то значи да оно није редовно и да је потпуно отворено безбедносно питање земље, то јест да се војна опција не разматра, али само „тренутно“. Управо је то рекао начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, осврћући се на ситуацију на Косову и Метохији, означену као веома комплексну, пуну тензија и једностраних поступака.

УПОЗОРЕЊЕ ПРИШТИНИ За разлику од војника, много експлицитнији су политичари, попут министра спољних послова Ивице Дачића који је, говорећи о могућем „блицкригу“ приштинских оружаних формација на север Косова, упозорио НАТО да ће српска војска интервенисати у одбрани Срба: „Србија неће дозволити напад на Србе на северу Косова, наравно, није само север Косова у питању, на целом Косову, пошто код њих је сада опсесија да они овладају севером Косова. И они покушавају да направе тај блицкриг као што су радили у Републици Српској Крајини, међутим, тада су они имали подршку западних земаља, сада је велико питање шта је коме у интересу“, рекао је први човек српске дипломатије.
Министар одбране Србије Александар Вулин додатно је упозорио премијера тзв. Косова Рамуша Харадинаја да би се његов евентуални покушај уласка с војском на север КиМ завршио апсолутним неуспехом, „бежањем и расулом“.
„Србија више није ни слаба ни сама као што је тада била. Грађани Србије могу да буду спокојни, Војска Србије је сигурна и спремна да испуни свако наређење врховног команданта и заштити мир и безбедност“, истакао је српски министар одбране.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *